2011-03-07, 08:44
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 17letnia uczennica
Cytat:
Napisane przez xXCukIeReCzek94Xx
Witam. Mam 17 lat, ucze sie w technikum 4-letnim. Wlasnie dowiedzialam sie ze jestem w ciazy, i teraz mam pytanie.. Co ze szkola? Codziennie rano mam mdlosci, i troche ciezko mi tam chodzic jak i tak pierwsze lekcje spedzam w toalecie, nie wiem juz co mowic nauczycielom, w tym tygodniu chce sie wybrac do lekarza, zeby dowiedziec sie jak przebiega ciaza itp. Czy lekarz rodzinny moze mi dac zwolnienie na wf? Co zrobic zeby miec indywidualny tok nauczania, bo majac te mdlosci to wole byc w domu, bo wiadomo ze to jednak inaczej. Prosze o odpowiedz jesli ktos ma jakies rady, skargi etc. Przyjme wszystko  Pozdrawiam.
|
z pewnością idź jak najszybciej do ginekologa żeby wydał Ci zaświadczenie że jesteś w ciąży skoro mdłości już się zaczęły to musi być ok. 5-6tydzień ciąży. Indywidualne nauczanie hm... ja bym spróbowała jeszcze dociągnąć ten rok szkolny do końca bo w sumie do czerwca bardzo brzuszek jeszcze nie będzie przeszkadzał a od września na spokojnie mogłabyś pomyślec co dalej. No chyba że mdłości będą dla Ciebie tak uciążliwe że utrudnią całkowicie funkcjonowanie. A zwolnienie z wf ginekolog Ci wyda, bo rodzinny chyba i tak Cię do niego wyśle skoro przyczyną jest ciąża i raczej wydać nie bardzo będzie chciał, bo nie da rady stwierdzić czy nie ma innych przeciwwskazań, czy dzidziuś zdrowo sie rozwija itd. A wizyty u gina i tak nie da sie uniknąć.
A rodzice wiedzą że jesteś w ciąży? pogadaj z pedagogiem szkolnym - na pewno Ci coś doradzi a dopiero potem pogadaj z wychowawcą 
---------- Dopisano o 09:44 ---------- Poprzedni post napisano o 09:10 ----------
poza tym jesteś niepełnoletnia i do załatwienia wszelkich formalności konieczna będzie obecność rodziców bo ty masz jeszcze obowiązek nauki szkolnej do 18 roku życia. W tej sytuacji lekarz rodzinny z pewnościa odeśle Cię z kwitkiem do ginekologa a ten może wymagać obecności jednego z opiekunów. Nie wiem jak ma się Twoja niepełnoletność do ustanowienia indywidualnego toku nauczania ale z szkole na pewno się dowiesz co i jak.
Czas edycji: 2011-03-07 o 12:32
|
|
|