2011-03-07, 16:07
|
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Szukam dziewczyn, które są chore i chcą z tego wyjść; cz. V
Cytat:
Napisane przez daryjka1
Może macie jakieś pomysły, co robicie żeby uniknąć objadania? Udaje wam się jakoś tego uniknąć?
|
Ja właśnie nad tym pracuje, ale bardzo ciężko mi to idzie. Na jednym forum przeczytałam taki doraźny sposób:
na malutkich karteczkach napisz sobie czynności, które lubisz i które mogłyby zastąpić napad. Cokolwiek, może być spacer, słuchanie muzyki, sprzątanie, malowanie... Im więcej rzeczy, tym lepiej. Później wszystkie karteczki wrzuć do malutkiego woreczka lub pudełeczka, takiego, żeby móc go wszędzie ze sobą nosić. Kiedy najdzie cię ochota na obżarstwo, wyciągnij jedną karteczkę. Jeśli ona nie pomoże, lub nie możesz w danej chwili wykonać tej czynności, weź kolejną.
Zrobiłam jak najwięcej tych karteczek, ale... jejku, tak głupio mi się do tego przyznać. Kiedy miałam ochotę się najeść, nawet nie wzięłam do ręki woreczka. Jeszcze ani razu Potrzebna jest tak wielka motywacja, żeby mimo wszystko nie ulec... A ja jej nie mam.
Jedyna rzecz, która skutecznie odciąga mnie od chorych myśli, jest taniec. Kiedyś był moją największą pasją, ale teraz już nie tańczę, bo nie stać mnie na zajęcia. Myślę, że w ogóle rozwijanie zainteresowań może pomóc. I oderwiesz się od myśli, i poczujesz się lepiej ze sobą, może bardziej polubisz siebie... Przynajmniej ze mną tak jest.
|
|
|