Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Na co patrzeć przy odbiorze kota?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-03-08, 22:01   #6
Brookit
Rozeznanie

Dot.: Na co patrzeć przy odbiorze kota?

Sprawdź nosek czy nie zalega mu wydzielina jakaś (to może oznaczać, że kot jest lub był chory). Sprawdź czy nie ma łupieżu (nie wiem czy już może wystąpić u kociąt ale może to być objaw wielu chorób). Sprawdź jak reaguje na obcych ludzi (czyli na was) i jak na właściciela. Czy zachowuje się spokojnie czy bardziej nerwowo.

Skoro kot jest na wszystko przebadany (w tym ważna jest kocia białaczka jak i kocie aids) to niech pokarze wyniki badań. Ja ostatnio robiłam koteczce badania białaczkowe u weta i od razu wpisał to w książeczkę. Poproś też o pokazanie badań rodziców. Rodowód daje od razu? Jeżeli dopiero po sterylizacji (bo tak czasem robią) poproś o ksero rodowodu (powinien i tak dać oryginał bo to jest dokument kota ale czasem hodowle się tak zabezpieczają).

Zwróć uwagę czy kot jest zadomowiony w danym pomieszczeniu. Nie wiem, czy bierzesz kotka z hodowli czy nie ale reakcja kota wiele może ujawnić. Zwróć uwagę na warunki w jakich mieszkają koty (jak małe wychowują się ze zbyt dużą ilością zwierząt też nie jest zbyt dobrze, jak jest więcej miotów to tym bardziej).

Edytowane przez Brookit
Czas edycji: 2011-03-08 o 22:03
Brookit jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując