Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dieta w leczeniu KANDYDOZY
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-03-10, 11:55   #1
My Life
Rozeznanie
 
Avatar My Life
 
Zarejestrowany: 2008-09
Wiadomości: 784

Dieta w leczeniu KANDYDOZY


Witam

Krótko, żeby nie zanudzać, o kandydozie (drożdzycy):


Czynnikami wywołującymi nadmierną ilość grzybów Candida w organizmie są: spadek odporności organizmu, długotrwała antybiotykoterapia, chemioterapia, zabiegi operacyjne zwłaszcza utrzymywanie cewnika żyły głównej, żywienie pozajelitowe, cukrzyca, ciąża, zmiany hormonalne. Istotny wpływ na rozwój grzybicy ma też sposób odżywiania się. Nieprawidłowe żywienie albo niedożywienie może spowodować przemijające lub przewlekłe zaburzenia odporności organizmu.


Objawy drożdzycy:
Generalnie objawy podzielić można na kategorie:

  1. objawy dotyczące przewodu pokarmowego
    - suchość w ustach i gardle
    - metaliczny smak w ustach
    - biały nalot na języku
    - nieprzyjemny zapach z ust
    - zaparcia lub biegunki
    - bóle brzucha
    - zapalenia jelita grubego
    - alergie pokoarmowe
    - nadwrażliwość i nietolerancja mleka lub glutenu - zgaga

  2. objawy dotyczące narządów rodnych
    - zapalenia pęcherza moczowego i dróg moczowych
    - zapalenie prostaty
    - uczucie pieczenia i swędzenia w czasie oddawania moczu
    - częstomocz
    - zanik popędu płciowego, impotencja
    - poronienia, niepłodność

  3. objawy dotyczące skóry
    - potliość
    - obniżona temperatura ciała (zimne ręce i stopy)
    - sucha i łuszcząca się skóra
    - egzema
    - grzybice skórne, pseudołuszczyca
    - wypryski skórne, trądzik

  4. objawy dotyczące zaburzeń psychicznych - trudności w koncentracji i zapamiętywaniu
    - zmienność nastrojów, napady lęku, płaczu,paniki
    - chroniczne zmęczenie, senność, brak energii
    - stany depresyjne
    - bóle głowy
    - zaburzenia snu
    - choroby psychiczne

Produkty niewskazane w czasie leczenia grzybicy:
– cukier i wyroby cukiernicze oraz słodziki,
– produkty wysokowęglowodanowe (np. z białej mąki – makarony, chleb biały, bułki),
– mleko i jego przetwory,
– owoce (z wyjątkiem grejpfrutów i cytryn),
– produkty fermentowane (sery pleśniowe, surowa kiszona kapusta i ogórki, tofu),
– czarna kawa i czarna herbata,
– panierki,
– alkohol i ocet spirytusowy,
– proszki do pieczenia,
– przyprawy z gotowych mieszanek zawierających glutaminian sodu
– guma do żucia,
– ketchup,
– pikle, musztardy,
– majonez,
– chrzan w occie,
– gotowe sosy,
– hamburgery,
– chleb graham z pszennej mąki,
– krakersy,
– masło orzechowe,
– margaryny i miksy
– wędliny zawierające konserwanty i MOM, tj. mieszanki zmielonych kości, chrząstek i skóry.

Produkty wskazane to: warzywa, soki warzywne oraz białe mięso, brązowy ryż, soczewica, kasza jaglana, gryczana, woda mineralna niegazowana.


Wątek ten chcę poświęcić odżywianiu/diecie podczas leczenia kandydozy.
Może jest ktoś chory na kandydozę pomoże ułożyć posiłki, ponieważ w internecie znalazłam tylko co można jeść a czego nie. Nie znalazłam natomiast żadnych przepisów/posiłków, ktore można zrobić z ograniczonej liczby produktów


Edytowane przez My Life
Czas edycji: 2011-03-10 o 11:56
My Life jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując