Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - ABC dla początkujących: zdobienie, malowanie na szkle, ceramice, porcelanie.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-08-23, 13:37   #11
agniagawa
Przyczajenie

Dot.: ABC dla początkujących: zdobienie, malowanie na szkle, ceramice, porcelanie.

Witam Carrot i wszystkie pozostale Wizażanki!
To moja pierwsza odpowiedz na wizaz.pl. Gdyby cos mi nie wyszlo badzcie wyrozumiale drogie Wizazanki, dajcie znac i nawroccie na dobra droge.
Dzieki tobie Carrot jestem na wizaz.pl bo zainspirowala mnie twoja widomosc.
Sama od niedawna zajmuje sie zdobieniem ceramiki i postaram sie dorzucic swoje "trzy grosze" do obszernej wiedzy, ktora podzielilas sie z kolezankami chetnymi ropoczac przygode z farbkami i filizankami.
Uzywalam farb Decorfin do ceramiki (do utrwalenia poprzez wypalenie) i rzeczywiscie uwazam je za bardzo dobre. Szybka schną, nie rozmazują się. Mam trochę zastrzeżeń do relief'ów z tej serii. Wydają mi się zbyt suche i nie tworzą gladkiej powierzchni. Chyba,ze macie inne doswiadczenia. Nie wykluczam,ze mnie po prostu trafila sie jakas kontorowka stara i lekko zeschnieta. Sama uzywam farbek firmy Pebeo z serii porceline 150.Do utrwalenia przez wypalenie w piecyku domowym. Maja szeroka game kolorystyczna, ladnie sie zachowuja po wypaleniu, reliefy są bardziej rzadkie niż w decorfini'e (przez to moze trudniej je klasc ale maja gładką powierzchnie). Firma ta oferuje też cos czego nie znalazlam nigdzie indziej - mianowicie markery. Takie flamastry wypełnione ta sama farba, ktora malujemy normalnie pedzielkiem. Korzystanie z markerow ułatwia wykonywanie czesci motywow (przynajmniej ja lubie z nich korzystac).Rysunek wykonany markerami utrwala sie tak samo jak wykonany farbkami , czyli w domowym piekarniku. Jesli wiecie o innej firmie proponujacej markery do ceramiki to powiedzcie. Farby pebeo troche trudno dostac. Mozna zajrzec na: www.gesner.com.pl - tu sa na pewno, bo to chyba glowny dystrybutor tych farb na Polske (o ile mnie pamiec nie myli). Mozna tez sprobowac tu: http://telpen.icenter.pl - ale stad nie kupowalam.
A przy okazji mam pytanie: czy probowalyscie laczyc ze soba farby z roznych firm? Chodzi mi oczywiscie o polaczenia farb ktore teoretycznie nadawalyby sie do polaczenia (tzn. maja podobny czas i temperature wypalania).Troche sie boje zastosowac takie polaczenia.

Pozdrawiam serdecznie i wszystkim entuzjastkom zycze powodzenia w przygodzie z ceramika!

PS. Jak mi powiecie w jaki sposob zalaczyc do wiadomosci jakies pliki to pokaze wam zdjecia niektorych z moich "ceramiczkow". Pomozcie bo jakos mi nie idzie.
agniagawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując