Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dukan - złe strony
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-03-11, 12:58   #53
kociczka
Zakorzenienie

Dot.: Dukan - złe strony

dla mnie Dukan to kolejna dieta na która jest "szał" tak jak był szał na kopenhaska, south beach, atkinsona, norweska etc.
za jakiś czas kolejny wielki lekarz opracuje kolejną cudowna dietę i Dukan odejdzie w zapomnienie.

a ludzie zamiast zaufać sprawdzonym zasadom wybieraja Dukana, głównie z desperacji.
Sprawdzone zasady niestety wymagają więcej silnej woli niż dukan np zamiast połowy tabliczki czekolady zjeść 3 kostki , zamiast kawałka ciasta upiec swoje, zdrowsze i również zjeść kawałek a nie pół blachy itd , przykłady można mnożyć.

rozumiem ze ostatnia faza jest podobna do normalnego jedzenia jednak zanim sie do niej dotrze trzeba pokonać masę pokus. a po co? jak wystarczy codziennie jeść rozsądnie.

Szczerze wątpie by ktoś na tej diecie wytrzymał do końca zycia i trzymał się jej zasad jak np białkowego dnia w tygodniu.

nie moja sprawa co kto je i robi więc żeby nikt nie odebrał tego jako atak ;-) wyrażam po prostu swoje zdanie i myślę ze kilka osób ma podobne.

wiem też że np moja przyjaciolka w ogole mnie nie slucha tylko ciagle probuje dukna a rezultat jest taki że" a dzisiaj jem białko" "a dziś spróbuje może" "boże muszę kilka dni białka zrobić" a "dzis sobie odpuszczam" i np podczas gdy mi wystarczy kawa ( bo np jadłam obiad w domu i nie muszę opychać się na mieście) albo kawalek czekolady (bo mam ochotę) ona na naszych spotkaniach kupuje kilka paczek roznych slodyczy albo jakieś przekąski i je "bo dzis mam przerwe od diety, zacznę od jutra"

co do Dukana to nie może być to zdrowa dieta.
Nawet nie znając bardzo dobrze zasad odżywiania (chociaż dziś to już raczej mniejszy problem z uwagi na masę programów w tv o tej tematyce ) , można logicznie wywnioskować ze żadna dieta ( w tym dukan również), która wyklucza lub drastycznie ogranicza spożycie produktów uznawanych za zdrowe i niezbędne do prawidłowego funkcjonowania orgniazmu nie może być zdrowa.

to tyle, pozdrawiam Dukanki i nie-Dukanki

Edytowane przez kociczka
Czas edycji: 2011-03-11 o 13:01
kociczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując