2011-03-11, 16:25
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kłody pod nogi studentów ?
Cytat:
Powiedzcie mi jak to jest? Dlaczego w innych krajach student traktowany jest jako dobro narodowe, a u nas nie?!
|
bo z roku na rok w Polsce ogromna liczba osób idzie na studia, niedługo zaczniemy podawać nie ile osób idzie, ale ile NIE IDZIE
Cytat:
|
U nas jest jednak inaczej. Ja po studiach musiałam udać się do pośredniaka bo nikt nie chciał mnie przyjąć do pracy związanej z kierunkiem studiów bez doświadczenia.
|
i niby co do tego mają uczelnie... tak jest, myślisz że tylko w Polsce? no i co że do pośredniaka? możesz dostać bardzo fajny staż z urzędu pracy i to płatny, nie jak praktyki.
Cytat:
|
W Niemczech student może DOSTAĆ mieszkanie na czas studiów i nie ważne jaki status materialny jest w jego rodzinie.
|
a przestań wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. i w Niemczech z tego co mi wiadomo niektórzy mężczyźni muszą płacić bykowe. Czy to taki kraj-utopia? Wątpię. Niby czemu mielibyśmy rozdawać mieszkania studentom skoro mieszkań socjalnych brakuje dla wszystkich, mieszkań nawet "zwyczajnych" "komunalnych" brakuje
Cytat:
|
Ostatnie pomysły apropo opłaty za drugi kierunek studiów uderzają w ambitnych studentów chcących mieć rozleglejsze wykształcenie.
|
A mnie to nie przeszkadza. Nie stać nas by utrzymać tych wszystkich studentów. Powinno się poszerzyć ilość kierunków zamawianych.
Z resztą co tam się podniecać, teraz studia to jest takie o - nic. Dziwisz się? Bo ja wcale.
I co do wykształcenia i doświadczenia - możesz sobie skończyć uniwersytet i robić nawet magisterkę dziennie. Pracodawca się nie podnieci, bo niby czemu miałoby mu to imponować skoro takich osób jest na pęczki?
---------- Dopisano o 16:25 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ----------
Cytat:
|
Kto był za granicą ten wie jak ciężko się dogadać z Włochem po angielsku
|
A no i tu mogę przyznać racje, ale porównaj na przykład Polskę do Szwecji czy Indii - tam angielski jest lepszy więc ten język też jakiś bardzo kluczowy nie jest.
|
|
|