Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Seksualne problemy katolików
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-03-12, 21:11   #174
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Seksualne problemy katolików

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Co nie zmienia faktu, że dziwna to wiara, iż Bóg stawia takie wymagania przed człowiekiem.
Może i dziwna, ale to wiara A wiara nie musi być logiczna i sensowna...

Cytat:
Poza tym zapominasz o tym, że w tych związkach często są już dzieci i to na nich najbardziej się zwykle odbijają głupie wybory rodziców.
Niestety Chociaż tak jest również w przypadku nieudanych związków niekatolickich.

Cytat:
A według mnie mieszkanie przed ślubem nawet bez seksu jest grzechem, ktoś musi to rozstrzygnąć

Cytat:
Jasne, że nie trzeba, ale kiedy dochodzi do tego jeszcze krótki staż związku przed ślubem, to takie małżeństwo jest dla mnie grą w rosyjską ruletkę.
Dla mnie jest... Ale jak ludzie się długo znają, wiedzą sporo o sobie itp. to nawet bez wcześniejszego mieszkania razem, są w stanie dać sobie radę po ślubie Nie trzeba mieszkać razem przed ślubem, żeby potem mieć udane małżeństwo

Cytat:
Ale wiesz, jak ludzie boją się samotności. To właśnie lęk przed nią często jest sprawcą tego, że tkwią w patologicznych małżeństwach albo pozwalają wrócić okropnemu mężowi. A co dopiero, kiedy wejście w nowy związek to grzech i zakaz przyjmowania komunii.
Niekatoliczki też często z obawy przed samotnością i "tym, co ludzie powiedzą" tkwią w toksycznych związkach Tutaj problemem nie jest tak naprawdę religia, a lęk ludzi przed samotnością.

Zresztą, do katolicyzmu naprawdę nikt nie zmusza. Skoro dana kobieta jest katoliczką (z wyboru), to nic dziwnego, że chce żyć zgodnie z nakazami KK. Jej sprawa...

Cytat:
Poza tym, nie oszukujmy się, jakie szanse na znalezienie nowego partnera ma np. kobieta z 3 czy 4 małych dzieci.
Małe. Ale to przecież tak samo małe ma kobieta niekatolicka.