2011-03-16, 09:41
|
|
|
Przyczajenie
|
Slużebność drogi
Witam.
Mam pytanie odnośnie ,służebności drogi, przepraszam jeśli to nie tak się nazywa, ale określę o co chodzi w poście, bo nigdy sama nie miałam z tym do czynienia.
Otóż, od kilku lat rodzina mojego chłopaka i inni ich sąsiedzi starają się aby gmina utwardziła im pewien kawałek drogi asfaltem, by ułatwić tym samym dojazd im do domu
Zaznaczę ze droga na co dzień jest fatalna, w jesienie trudno dojechać pod gorę, nie wspominając już o zimie, bo nie ma takiej możliwości.
Droga jest przez las i miałaby się łączyć z droga gminna u góry. Tym samym byłaby połączeniem dwóch dróg gminnych.
Jest to odcinek jakichś (na moje oko 800 metrów, mogę się trochę mylić)
I jest tak że wszystkie osoby do których należy las/grunt nie maja nic przeciwko budowie drogi, ponieważ i tak nie ma być poszerzana jedynie ma być naniesiony asfalt.
Ale jak to na wsiach bywa, jedna starsza Pani nie wyraziła zgody. I nawet wójt nie jest w stanie jej przemówić do rozumu. Nie bo nie i koniec kropka.
Jej niewielki odcinek zaledwie 10 metrów, znajduje się w połowie drogi...
I niestety przez ta panią możliwe ze niestety plany budowy nie będą możliwe. Zastanawiam się czy nie ma jakichś paragrafów na to, albo sposobów rozwiązania?
Bo ja już nie wiem :/
Czy przez jedna osobę na prawdę nie można wybudować tej drogi?
proszę o odpowiedzi jeśli ktoś orientuje się w tym
|
|
|