2011-03-19, 18:09
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Co z tymi zaręczynami ?? !! ??
Cytat:
Napisane przez zawoalona
Bo wg. tego jak mnie wychowano, jakie poglądy mi wpojono to mężczyzna oświadcza się kobiecie, nie na odwrót.
Zaaranżowanie, wymuszenie i wymyślenie zaręczyn, byłoby dla mnie upokarzające. (DLA MNIE żeby się ktoś obrażony nie poczuł.
Złota rada: nie czytaj w takim razie.
Nie mieszkając razem też tą osobę poznajesz. No chyba, że ktoś kłamie i oszukuje to cóż... Czasami spędzamy razem weekendy, wyjeżdżamy na wakacje, ale zamieszkać razem chcemy dopiero po ślubie. Takie jest nasze podejście.
Ja szanuję inne, ty uszanuj moje.
P.s Z własnego otoczenia: mam małżeństwa, które zamieszkały razem po ślubie i są naprawdę szczęśliwe, mam takie co mieszkały przed ślubem i się zdążyły już rozwieść i na odwrót. Mieszkanie razem przed ślubem o niczym nie decyduje. Wszystko zależy od ludzi.
|
Szanuję Twoje zdanie, nie napisałam nigdzie, że jest ono głupie lub podobnie. Tylko mnie to ciekawi, jako zjawisko socjologiczne.
Jako aranżowanie zaręczyn miałam na myśli to, byś Ty mu się oświadczyła, a mając poczucie humoru i dystans do siebie naprawdę można to fajnie zrobić (vide: Monica i Chandler w Przyjaciołach).
W kwestii wyjaśnienia dodam, że mnei też wychowano w ten sposób, w mojej rodzinnej wiosce wpadka przed ślubem nie jest niczym złym, ale zamieszkać przedtem razem jest niedopuszczalne. To jest po prostu ciekawe
|
|
|