Raczkowanie
Zarejestrowany: 2011-03
Lokalizacja: zDolny Śląsk ;) -->Wro i okolice
Wiadomości: 61
|
Nasze Codzienne Jadłospisy XIV
Zapraszam wszystkich do nowej odsłony znanego już wszystkim wątku Nasze Codzienne Jadłospisy.
Poprzedni wątek przekroczył już magiczną liczbę postów 5000,więc moderatora proszę o jego zamknięcie 
Linki do poprzednich odsłon wątku :
I-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=107931
II-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196313
III-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=215124
IV-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=234267
V-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=251188
VI-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=272647
VII-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=304089
VIII-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=12380018
IX-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=360100
X-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=385812
XI-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=412847
XII-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=455202
XIII-https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=490603
A tak ode mnie – staramy się pomagać w prawidłowym komponowaniu posiłków, udzielając rady, pomocy. Nowe Wizażanki, które często do nas dołączają, mają z tym problemy – wtedy staramy się temu zaradzić, jednakże niewielka orientacja w dietetyce nie jest usprawiedliwieniem na zamieszczanie głodówkowych jadłospisów. Dlatego prosiłabym o nie umieszczanie takowych, gdyż ten wątek jest również inspiracją dla niektórych dziewczyn, a nie byłoby dobrze, gdyby zaczęły się wzorować na kimś, kto wyniszcza swój organizm, stosując głodówki. To jest forum publiczne i musimy brać odpowiedzialność za swoje słowa.
Zamieszczamy tylko i wyłącznie całodniowe jadłospisy, a nie posty z poszczególnymi, pojedynczymi posiłkami.
Proszę również nie zaczynać tematów związanych z ED, Anoreksją, Bulimią, itp. w tym wątku. Od tego jest "Krzywe Zwierciadło".
Podstawowe informacje:
Źródła białka: mięso, ryby, wędliny, twarogi, sery (np. żółte), serki (np. wiejskie, naturalne homogenizowane), jaja, odżywki białkowe, nabiał (mleko, maślanki, jogurty – aczkolwiek mają małą zawartość białka).
Źródła NNKT: oliwa z oliwek, tłuste ryby, avocado, orzechy włoskie, pistacjowe, nerkowca, laskowe, arachidowe, migdały, sezam, słonecznik, siemię lniane, mak, pestki dyni.
Źródła węglowodanów złożonych: pieczywo żytnie/razowe, makaron razowy, ryż brązowy (naturalny), kasza gryczana, jęczmienna, płatki owsiane, żytnie, itp. – ogólnie produkty zbożowe, mało przetworzone.
Źródła węglowodanów prostych: jasne pieczywo i makarony, słodycze, jogurty owocowe, cukier, owoce (fruktoza), mleko i pochodne (laktoza), itp.
Rośliny strączkowe: groch, soczewica, ciecierzyca, fasola, soja, bób.
Prawidłowa kompozycja pełnowartościowego posiłku:
Białko + węglowodany + warzywa
lub
Białko + tłuszcze + warzywa
Na redukcji staramy się unikać połączenia węglowodanów z tłuszczami.
Nie zapominajmy o regularnych posiłkach oraz aktywności fizycznej.
Wątki podwieszone:
10 przykazań żywieniowych: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=199694
Dietetyczne FAQ: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=195668
Zapotrzebowanie, wzory, tabele: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=196020
Pozdrawiam serdecznie
i myślę,że ta odsłona będzie pełna obiektywnej krytyki i wreszcie uwolni się od ED.
|