Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jaka filologia, jeśli nie angielska?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-03-27, 18:25   #17
dominiczkab
Rozeznanie

Dot.: Jaka filologia, jeśli nie angielska?

ja jestem na 2gim roku filologii hiszpanskiej... i ...tylko czekam zeby zdac licencjat, spakowac walizki i jechac do hiszpanii ! i tam rozejrzec sie za jakimis studiami, albo kursem...
filologia to strata czasu ! mamy zaledwie 4h praktycznej nauki jezyka hiszpanskiego, a reszta przedmiotow to same bzdety typu łacina.... zupelnie inaczej sobie wyobrazalam studiowanie filologii... ale teraz juz wiem, ze aby nauczyc sie jezykow trzeba isc na lingwistyke, albo kurs jezykowy ! zaluje mojego wyboru, ale juz dotrwam do tego licencjatu. powiem wam ze od 4 lat cale wakacje spedzam w hiszpanii, i tak dla porownania powiem, ze 4 miesiace tam daly mi wiecej niz te 1,5 roku na filologii. to co robimy na zajeciach to jakies bzdury, uczenie sie na pamiec powiedzen, przyslow... zamiast praktycznej nauki jezyka. juz pomijam fakt ze jak pokazalam znajomym hiszpanom to czego sie ucze to sie na mnie dziwnie spojrzeli. stwierdzili ze polowy slowek to oni sami nie znaja, ze sa to jakies archaizmy ktorych juz nikt nie uzywa...
ogolnie kazdemu kto chce isc na jakakolwiek filologie radze zeby dobrze sie zastanowil.zeby zadal sobie pytanie co chce w zyciu robic, i zeby zastanowil sie czy chce uczyc sie historii, literatury, jezykoznawsta, leksykologii, gramatyki opisowej,.... itp