2011-03-27, 19:26
|
|
|
BAN stały
|
Dot.: Przygotowanie do dekoloryzacji.
Cytat:
Napisane przez rockandrollqueen
A niby czemu dekoloryzacji nie można przeprowadzić dekoloryzatorem?
Dekoloryzaor to nie jest to samo co rozjaśniacz. Dekolor usuwa tylko pigment sztuczny omijając naturalny w przeciwieśtwie do rozjaśniacza, który usuwa z włosa wszytko.
Czyli dekoloryzator działa na innej zasadzie. Poza tym nie zawiera i nie dodaje się do niego do niego oxydantu. Czyli nie utlenia barwnika tak jak napisałaś, bo zwyczajnie nie ma czym. Nie jest to rozjaśniacz, nie ma utleniacza, to produkt siarkowy działający na innej zasadzie niż rozjaśniacz.
Boję się fryzjerów, którzy nie odróżniają rozjaśniania od dekoloryzacji
*** Sama robiłam dekoloryzację już nieraz dekoloryzatorem Chantal Prosalon i mogę potwierdzić, że nakładając go na całą długość odrosty zostają nienaruszone, a pigmen zostaje usunięty tylko z włosów farbowanych. Także żadnego utleniania, czy rozjaśniania być tam nie może.
|
A gdzie ja napisałam, że nie można używać dekoloryzatora?
Tak? Skoro usuwa tylko sztuczny pigment to dlaczego wychodzą blondy i rude a nie zostaje Twój naturalny kolor? ;-) odpowiedz sobie sama, nie musisz tutaj się wysilać, bo obie wiemy, że wyżera wszystko.
Dekoloryzator i rozjaśniacz działają tak samo - ściągają kolor, oba utleniają naturalne i sztuczne barwniki. Dekoloryzator powinien ściągać sztuczne barwniki, ale zazwyczaj utlenia też naturalne.
Co do wody utlenionej:
są dwa rodzaje dekoloryzatorów jedne z oksydantem w proszku - je zalewa się gorącą wodą
i takie, do ktorego trzeba dolać oksydant własny, płynny
często do henny dodają tabletkę, którą po rozmieszaniu z wodą wychodzi woda utleniona, tak samo jest z dekoloryzatorem - wodę utlenioną ma już zawartą w składzie proszku ;-) tak wiec tylko Ci sie wydaje, ze nie trzeba dodac wody utlenionej... jak nie wiesz o czym mowisz to sie nie wypowiadaj, ciekawe co by sie mialo stac z tym barwnikiem jak nie utlenic za sprawą H2O2? co ma 'wyparowac' albo się wymyć? ... bez komentarza.
jeszcze jakies pytania?
co do dekoloryzatoru: miałam 'znajomą', która kłóciła sie, że dekoloryzator RB ściągnie jej tylko sztuczny barwnik, miała włosy do pasa, nałożyła go trzy razy pod rząd, później okazało się, że musiała włosy ściąć do ucha... była to dziewczyna z forum, ale innego.
Edytowane przez FryzjerstwoMojaPasja
Czas edycji: 2011-03-27 o 19:36
|
|
|