Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Pogaduchy leworęcznych.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-03-28, 20:39   #10
bbc56c719832aa6c54491c9cdf9a4ac765a18bd7_6414ff01e71a2
Konto usunięte

Dot.: Pogaduchy leworęcznych.

[1=9b13fa772a089c950fe6533 92ec6a155eb1c8e79_6035971 53b11b;26021817]Ja też jestem leworęczna ale przykrych sytuacji nie miałam z tego powodu, panie w przedszkolu/szkole też mnie nie piętnowały, zresztą takie zachowania kojarzą mi się z komuną a co jest najlepsze trzymam widelec, nóż i łyżkę tak samo jak praworęczni, jakoś łatwiej mi ''prowadzącą'' ręką operować tymi głównymi narzędziami Podobno leworęczni są bardziej uzdolnieni artystycznie i to chyba prawda, bo grałam przez długi czas na keyboardzie, teraz nie mam czasu, ale zajęłam się fotografią za to matematyka nic a nic nie idzie [/QUOTE]

W sumie też nie miałam, a w mojej rodzinie zwyczajowa komuna panuje... Może spowodowane jest matką-nauczycielką
Ja trzymam sztućce w prawej dłoni lub lewej, obojętne mi to, ale i tak zawsze źle położę na stole, na odwrót Do tego myszką posługuję się prawą ręką. Jednak nic mnie bardziej nie irytuje niż przestawianie mi lampki na lewą stronę...

Dokładnie. Piszę, rysuję, zdjęcia lubię porobić, kreatywna niby jestem, ale nie tyle, co nie rozumiem przedmiotów ścisłych po prostu ich nie lubię.

Nie wiem jak was dziewczyny, ale jak słyszę mańkut, to mam ochotę... Ludzie sobie nawet nie zdają od czego to słowo pochodzi i jak bardzo jest krzywdzące

Lewa ręka (oraz lewa strona) po francusku to „gauche”. Inne znaczenia tego słowa to: krzywy, niezręczny, niezdarny, wypaczony, bez ogłady. Podobne znaczenie ma niemiecki odpowiednik, „link”. Określenie „mańkut” stosowane zamiennie z „leworęczny” (choć mające bardziej negatywne zabarwienie, a nawet używane jako określenie drwiące, obraźliwe) wywodzi się z włoskiego „mancanza”, co oznacza brak lub wadę, zaś francuskie „manque” wiązane jest z mankiem, mankamentem czy niedostatkiem. Podobnie włoskie „mancino” oznaczające leworęcznego może być również użyte w znaczeniu: krzywy, zdeformowany, nieuczciwy. Portugalskie „canhoto” (lewy) występuje w znaczeniu: słaby, kiepski.

Nie wspominając o tym, że dzięki Dniu Leworęczności czy jakoś tak czuję się jak upośledzona psychicznie, bo mam swoje święto... A i jeszcze nie wspomniałam o tym, że na jakimś sklepie internetowym dla leworęcznych znalazłam klawiaturę "na odwrót"... Cena była bliska 200 zł! Paranoja jakaś.
bbc56c719832aa6c54491c9cdf9a4ac765a18bd7_6414ff01e71a2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując