Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - alergia i łuszczyca
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2003-01-19, 12:20   #1
Fumico
Raczkowanie

alergia i łuszczyca

Witam!
Mam dwa problemy, w których potzebuję pomocy.
1) alergia: do ponad roku składam nieregularne wizyty u pani dermatolog z powodu łuszczącej się, zaczerwienionej skóry często z bardzo drobnymi krostkami. Diagnoza -alergia, leczenie -maści i tabletki na alergie, po których objawy znikają. Pytam p. dermatolog o testy skórne, miano IG lub inne badania które pozwoliłyby znaleźć przyczynę a w konsekwencji zapobiegać i np. odczulać... odpowiedź zawsze ta sama "oj na ileż to rzeczy może pani być uczulona, jakie ja mam pani zrobić testy?". A słuszałam, że alergie powinno sie leczyć, w moim przypadku leczone są tylko objawy.
2) łuszczyca ?: z kolejnym problemem wybrałam się już do innego lekarza. Na wewnęcznej stronie nadgarstków pojawiły się zaczerwienione placki a na jednym łokciu łuszcząca się skóra, i na paznokciach u rąk pojawiły się białe punkciki, wgłębienia. Dostałam krem (Elocom) i tabletki na alergie - pomogło na zmiany skórne (na łokciu zniknęły a na nadgarstkach powoli jaśnieją)paznokcie bez zmian. Na kontroli dowiedziałam sie, że wszystko dobrze i, że chyba nie jest to łuszczyca bo nie było łusek na skórze. A moje paznokcie !! Ratunku czy ja nie mam szczęścia do lekarzy?? Proszę o pomoc. (Jestem z Gdyni)