Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wizażanko, czy dbasz o swoje bezpieczeństwo?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-04-01, 11:16   #2
szmyrk
Zakorzenienie

Dot.: Wizażanko, czy dbasz o swoje bezpieczeństwo?

Cytat:
Napisane przez zuziunia13 Pokaż wiadomość
Do tego wątku natchnął mnie między innymi temat "Zboczeniec w metrze" https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...czeniec+metrze

ale również to, że przeraża mnie ilość przypadków gwałtów, napadów i innych niebezpiecznych sytuacji, na które jesteśmy codziennie narażone. Boli mnie każda pojedyncza tragedia.

Apeluję więc do wszystkich kobiet : zachowujmy najwyższy stopień ostrożności!
Co przez to rozumieć?

- nie chodzić samemu po nocach (wracać ze znajomymi, nie żałować kasy i brać taksówki na powrót do domu jak nie ma już z kim wrócić)

- nie jeździć stopem (do tej pory zaskakuje mnie odwaga lub też brak wyobraźni dziewczyn, które uskuteczniają taką formę podróży)

- unikać ciemnych uliczek i zakamarków ("kto drogę skraca do domu nie wraca")

- nie upijać się w nieznanym do końca towarzystwie (żeby nie robić głupot, albo nie dać okazji komuś do wykorzystania)

- nie mówić nigdy wszystkiego o sobie (im mniej szczegółów, tym lepiej dla nas)

- patrzeć kto i co nalewa nam do szklanki, trzymać szklankę przy sobie albo wypijać jej zawartość od razu (dyskoteki, imprezy)

- nosić gaz pieprzowy na wszelki wypadek

- kto lubi zajęcia sportowe - zapisać się na kurs samoobrony

Niestety wiele kobiet w wirze codziennych zajęć i obowiązków zapominach o podstawowych zasadach bezpieczeństwa. A niektóre tak bezmyślnie narażają się same, że aż boli.
Ja osobiście stosuję wszystkie te zasady (oprócz kursu samoobrony). Uważam, że lepiej być troszkę przewrażliwionym niż przepłacić to życiem lub zdrowiem.

Chciałabym wiedzieć jak Wy dbacie o to, żeby nie znaleźć się w tak niebezpiecznych sytuacjach, lub też co zrobić żeby z nich wybrnąć jak już się w nich znajdziemy. Zapraszam do dyskusji.

A ponadto pociagami nocnymi sama tez podrozuje
Jezdzac stopem rowniez nalezy przestrzegac pewnych zasad bezpieczenstwa i uwazac, to nie jest takie, o, hop-siup

No ale dobra, rozumiem, ze jazda stopem, czy np. couchsurfing to nie dla wszystkich
szmyrk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując