Raczkowanie
|
Praca na konkurs.
"Bieganie sposobem na piękną sylwetkę"
Od dwóch lat trenuję w klubie sportowym lekkoatletykę, a dokładniej
bieganie. Sport sprawia mi mnóstwo radości, po wysiłku fizycznym
wydzielają się endorfiny szczęścia, dlatego zawszę chodzę z
uśmiechem na twarzy
Osiągnięcie pięknej figury w moim wypadku to regularne uprawianie
sportu połączone ze zdrowym i rozsądnym odżywianiem.
Plan moich treningów układa mi trener, długodystansowiec lat 60,
który ma bardzo duże doświadczenie w tej branży. Biegam zazwyczaj
po 5-6 razy w tygodniu po lekcjach na stadionie, w parku, a
niekiedy wykonuję ćwiczenia siłowe na sali.
Treningi zaczynamy od
solidnej rozgrzewki, bez której nie wyobrażam sobie właściwego
treningu! Dlatego zazwyczaj poprzedzamy bieganie 10-30 minutowym
truchtem w umiarkowanym tempie oraz rozciąganiem mięśni, w celu
uniknięcia kontuzji. Nasze treningi w skórcie dzielą się na:
- biegi ciągłe, w których biegamy żywszym tempem niż trucht po
kilka kilometrów bez przerwy
- treningi siłowe, podczas których wykonujemy przeróżne ćwiczenia i
szybkie odcinki poprawiające naszą szybkość i budujące mięśnie
- crossy, czyli biegi ciągłe z tym, że połączone z bieganiem po
nierównym terenie z dużą ilością podbiegów i zbiegów
- "zabawy biegowe" - tak ten termin jest wyjątkowo sarkastyczny,
biorąc pod uwagę to, że po takim treningu jesteśmy wykończeni!
Zabawy biegowe polegają na bieganiu ciągłym bez przerwy, z tym, że
wykonujemy kilka, kilkanaście szybszych czasami 15 sekundowych,
czasami 3 minutowych odcinków. Nie ma mowy o zatrzymaniu 
- wybiegania, czyli najbardziej relaksująca forma biegania, podczas
której wykonuje się średnio od 6 km w górę. Zawsze podczas wybiegań
można porozmawiać z innymi, spalając przy tym kalorie i zapominając
o tym, że się w ogóle biegnie !
Na sali wykonujemy typowe ćwiczenia budujące nasze mięśnie.
Są to oczywiście:
- brzuszki, wykonywane po 100 powtórzeń w seriach, czasami z
użyciem piłki lekarskiej w celu zwiększenia obciążenia na klatce
piersiowej
- pompki, taak my dziewczyny również robimy pompki. Czasami nawet po 50.... ale w seriach 
- przysiady, również w seriach. Biegacze często mają problemy z kolanami, dlatego wtedy są zwolnieni z przysiadów.
Oraz masę innych ćwiczeń, po których nadchodzi czas na zabawę, teraz już taką prawdziwą, kiedy przechodzimy na większą salę i gramy w siatkówkę, bądź koszykówkę.
Oprócz biegania, chodzę na basen 2 razy w tygodniu. Pływanie jest jedną z moich ulubionych form spędzania czasu. Prawdę mówiąć wolę spędzać czas we wrocławskim aquaparku, ale nie pogardzę basenem z pięcioma torami, pływaniem w czepku i śmiesznych okularkach.
Czasami, kiedy nie idę na trening, razem z moimi rodzicami, którzy również bardzo aktywnie spędzają czas, albo z moim bratem(wielkim miłośnikiem piłki nożnej i Arsenalu ) wychodzimy na dwór i biegniemy, gdzie nas wiatr poniesie. Mamy okazję się dotlenić, a także zobaczyć wiele niesamowitych miejc, stworzonych przez Matkę Naturę...Lasy, łąki, a to wszystko na obrzeżach Wrocławia.
Przechodząc do kwestii jedzenia staram się przestrzegać kilku zasad, które poprawiają nie tylko wygląd naszej sylwetki, ale także mają kluczowy wpływ na nasze samopoczucie.
- Piję 2-3 litry wody dziennie, w celu uzupełnienia strat gospodarki wodnej mojego organizmu
- Jem pożywne śniadanie. Najczęściej jest to owsianka zrobiona na wodzie, którą zalewam jogurtem i jem z dodatkiem owoców, które akurat mam pod ręką
- Aktualnie nie jem słodyczy. Jestem na poście, który jednak nie uwzględnia niejedzenia wszystkich produktów, które mają w składzie sacharozę. Nie wyobrażam sobie bowiem życia bez jogurtów owocowych, które zawsze w składzie mają cukier, niestety ten krystalicznie biały...
- Nie piję napojów gazowanych! A precz z tym świństwem. Tablicę Mendelejewa wolę przyswajać sobie z lekcji chemii...
- Spożywam pełnowartościowe białko, aby zapewnić sobie budulec moich mięśni, które biedne tyle muszą znosić 
- Przyjmuję witaminy w formie dżemu w 100% z naturalnych składników, które mają udowodnione działanie antynowotworowe
- Nie jem parówek i wysokoprzetworzonych produktów
- Jem dużo warzyw, a także owoców, które często zaspakajają moją ochotę na słodycze
Tak wygląda mój sposób na utrzymanie szczupłej i wyrzeźbionej sylwetki, który wymaga motywacji, silnej woli, ale w zamian daje super efekty
Edytowane przez baku_s
Czas edycji: 2011-04-04 o 17:36
|