Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Pytanie do specjalistów- ćwiczenia na haluksy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-08-29, 17:05   #1
kakki_s
Raczkowanie

Pytanie do specjalistów- ćwiczenia na haluksy

Znalazłam te oto ćwiczenia na haluksy. Czy rzeczywiście pomogą? Dodam, że na razie palec zachodzi mi na palec, ale haluksy to u mnie sprawa dziedziczna. Noszę od kilku dni kliny. Proszę o poradę co do tych ćwiczeń

Ćwiczenia rehabilitacyjne
1. Rozciągaj mięśnie i ścięgna
a) Załóż nogę na nogę, tak aby kostka jednej nogi spoczywała na kolanie drugiej. Linia stopy (podbicia) powinna być przedłużeniem linii utworzonej przez kość piszczelową. Kciukiem jednej ręki naciśnij środkowy punkt na spodzie stopy, a drugą ręką odciągaj duży paluch. W napięciu utrzymuj go przez ok. 30 s.
b) Załóż nogę na nogę (jak wyżej). Całą dłonią od góry przykryj palce stopy oprócz palucha, drugą ręką trzymaj paluch. Następnie mocno naciskaj na palce, tak abyś poczuła naciąganie ścięgien wzdłuż kości piszczelowej.
2. Wzmocnij mięśnie
Rozłóż na podłodze woreczek z grochem. Podnoś go, chwytając palcami stóp. Jeśli już to opanujesz, dołącz wymachy nogą (cały czas trzymając woreczek): w przód, bok i tył.
3. Ćwicz równowagę Stań na miękkim materacu na jednej nodze. W tej pozycji spróbuj czytać książkę. Dołóż wymachy.
kakki_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując