Delikatnego szamponu (BD, Alterra szamponożel) używam mniej więcej raz na trzy tygodnie. Malwę z aloesem raz na miesiąc (mniej więcej). Staram się używać produktów zgodnych z cg, dlatego tak rzadko myję włosy szamponem.
Co do zmywania olejów, myślę, że tutaj zależy od włosów (mam kręcone, trudno je obciążyć).
U mnie to wygląda tak: kokos, oliwa z oliwek, winogron, orzech (laskowy, a nie włoski - pomyliłam się), jojoba, nawet masło shea i tucuma ale jako dodatek do np. kokosu zmywam odżywką (jeśli jest masło wtedy raczej dwa razy myję).
Wczoraj po oleju sezamowym umyłam dwukrotnie odżywką i to było za mało niestety. Następnym razem w ruch pójdzie szampon.
Wydaje mi się, że dziewczyny pisały, że oliwa z oliwek trudno się zmywa odżywką. U mnie na ma problemu.
Czasem czuję, że olej delikatnie zostaje na włosach po umyciu (ale naprawdę minimalnie). Jest to celowy zabieg, nakładam potem mniej odżywki ds i jest ok.
Jednak po sezamowym było za tłusto. Użyłam go pierwszy raz. Dziś mam upięte włosy. Nie są tłuste, są błyszczące ale oklapnięte.
Dziękuję