2011-04-03, 18:09
|
|
Elwirka-Elmirka :D
|
Dot.: Zwierzak dla pięciolatki
Cytat:
Napisane przez MdM
Nie kupuj chomika. Chomiki nie są kontaktowe, a jesli córka złapie go ze złej strony to ją ugryzie. Poza tym chomiki w dzień spią, a buszują w nocy, więc dziewczynka i tak będzie miała z nim zerowy kontakt.
|
Zgadzam się. I trzeba dodać, że chomika nie wolno budzić kiedy dziecko ma taki kaprys! A w 100 % mała będzie się chciała wszystkim pochwalić zwierzakiem, a wątpię, aby goście odwiedzali Cię o np. 21-22 , kiedy chomik grasuje. Miałam 4, więc wiem o czym piszę 
I co również bardzo ważne, chomiki mają bardzo delikatny kręgosłup, więc niefortunne wypadnięcie z rąk dziecka może zakończyć się dla chomika kalectwem lub śmiercią. Poza tym -zależy również od gatunku- chomiki krótko żyją, 2-3 lata, więc będziesz również musiała wytłumaczyć małej, dlaczego chomika już nie ma.
A chomiki, które żyją dłużej, nie nadają się dla początkowych hodowców, a szczególnie dla 5latki 
---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ----------
Cytat:
Napisane przez Lavi92
Imho żadne nie nadaje się dla 5latki. Czytałam nawet niedawno, że to czy dziecko wychowuje się ze zwierzakiem czy nie nie ma żadnego wpływu.
Jeśli dziecko podrośnie,będzie bardziej odpowiedzialne i mądrzejsze wtedy zdecydujcie się na zwierzaka.
|
Nie obraź się, ale większej bzdury chyba nie czytałam 
Znam masę dzieci, wychowywanych z i bez zwierzaka, i wierz mi, różnicę w psychice itp. widać z daleka !
I wiele zależy od podejścia rodzica do zwierząt. Ja od małego przepadałam za zwierzętami, a jeszcze jak nie umiałam chodzić, a zobaczyłam psa... Podobno dostawałam histerii i nie można mnie było odciągnąć Ech, zostało mi tak do dzisiaj...
Mnie uczono szacunku do zwierząt i tego uczę też moich kuzynów, kuzynki i inne dzieci... No, dorosłych też.
I nie pisz proszę, że : dziecko starsze= mądrzejsze... 
Chcesz przekazać, że 15 latek, który kazał rzucać 3 latkowi kotem o ścianę to miara odpowiedzialności !?
|
|
|