Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Zanik okresu, brak okresu, nieregularne miesiączki- wątek zbiorczy!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-08-30, 18:05   #971
madzik_pl
Raczkowanie

Send a message via Skype™ to madzik_pl
Arrow Dot.: Nieregularna miesiączka - długie spóźnienie - pomocy!

Cytat:
Napisane przez tutusia
Co do długości cyklu to pewnie są różne badanie i różne opinie, ale mnie na biologii uczyli o cyklach +/- 20-40 dniowych jako normalnych. Owszem, czasem te krótki lub długie cykle są spowodowane zaburzeniami i trzeba to sprawdzić, jednak jeśli okres występuje regularnie i pojawia się owulacja nie pojawiają się inne zaburzenia to nawet i dłuższy cykl może być normalnym.
A mnie uczyli, że przeciętnie cykl trwa 28 dni, zaś generalnie cykl zdrowej kobiety mieści się w przedziale 21 - 35 dni. Odstępstwa od tego (np. poniżej 20 czy powyżej 40 dni) należy konsultować z lekarzem ginekologiem. Tylko on, po przeprowadzeniu badań, może powiedzieć cokolwiek na ten temat. I nie tylko na biologii w szkole mnie tak uczyli, ale na studiach również .

Kiedy dziewczyna zaczyna miesiączkować cykle bywają bardzo nieregularne, sytuacja normalizuje się po jakimś czasie. Tak po prostu jest z nami, kobietami

madzik_pl jest offline Zgłoś do moderatora