Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Sterylkowo-kastracyjny wątek wsparcia ;D
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-04-11, 08:12   #883
sunshain
Wtajemniczenie

Dot.: Ruja u kotki

Cytat:
Napisane przez Zingiber Pokaż wiadomość
....
Jest też drugi argument dla kotów w domu przesiadujących - kastracja ma ponoć przedłużać życie zwierzęcia. Mniej stresu, mniej energii zużywanej na ruje? Oraz to, ze organizm będzie inaczej po kastracji funkcjonował. I właśnie ten nie do końca dla mnie wiadomy czynnik jest argumentem przeciw. Tak samo jak to, że koty bardzo tyją, stają się mniej ruchliwe - nawet ci właściciele, którzy zachowują dietę, mają z tym problem. Znani mi właściciele. Niestety, znam też przypadki śmierci kota na stole operacyjnym oraz dużych problemów pooperacyjnych.

.....
I dziewczyny, chodzi mi przede wszystkim o to, żeby się zastanawiać nad różnymi rzeczami. A na pewno nie ulegać terrorowi osób, które zakrzykują każdego, kto ma inne, mniej rozpowszechnione zdanie, że jest nieodpowiedzialnym, znęcającym się nad zwierzakiem potworem.

.....
ma kocura po karierze hodowlanej - już kastrat, karmię go zwykłaymi bytówkami np. TOTW od 2008 roku od wiosny (kastracja) do dnia dzisiejszego przytył 1 kg (nie kontroluję mu wagi, suche dostępne non stop)

to nie terror ale odpowiedzialność każdego właściciela pamietaj co moze spotakć niekastrowaną kotkę np. ropomacicze lub rak "listwy"
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując