2011-04-11, 08:12
|
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Ruja u kotki
Cytat:
Napisane przez Zingiber
....
Jest też drugi argument dla kotów w domu przesiadujących - kastracja ma ponoć przedłużać życie zwierzęcia. Mniej stresu, mniej energii zużywanej na ruje? Oraz to, ze organizm będzie inaczej po kastracji funkcjonował. I właśnie ten nie do końca dla mnie wiadomy czynnik jest argumentem przeciw. Tak samo jak to, że koty bardzo tyją, stają się mniej ruchliwe - nawet ci właściciele, którzy zachowują dietę, mają z tym problem. Znani mi właściciele. Niestety, znam też przypadki śmierci kota na stole operacyjnym oraz dużych problemów pooperacyjnych.
.....
I dziewczyny, chodzi mi przede wszystkim o to, żeby się zastanawiać nad różnymi rzeczami. A na pewno nie ulegać terrorowi osób, które zakrzykują każdego, kto ma inne, mniej rozpowszechnione zdanie, że jest nieodpowiedzialnym, znęcającym się nad zwierzakiem potworem.
.....
|
ma kocura po karierze hodowlanej - już kastrat, karmię go zwykłaymi bytówkami np. TOTW od 2008 roku od wiosny (kastracja) do dnia dzisiejszego przytył 1 kg (nie kontroluję mu wagi, suche dostępne non stop)
to nie terror ale odpowiedzialność każdego właściciela pamietaj co moze spotakć niekastrowaną kotkę np. ropomacicze lub rak "listwy"
|
|
|