Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - moje przemyślenia nt. naszego kraju
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-04-12, 13:42   #1
Misia9529
Raczkowanie

moje przemyślenia nt. naszego kraju

Chociaż mam "tylko" 15 lat to patrzę trzeźwym okiem na świat i doszłam do pewnych wniosków. Może był taki temat, jednak ja go nie znalazłam.
Dzisiaj napisałam egzamin gimnazjalny z części humanistycznej. Zamierzam iść do liceum na profil humanistyczny. W internecie dużo czytam o tym, że humaniści nie mają przyszłości i tylko studiowanie matmy ma sens. Ja nie wiem jeszcze na jaki kierunek będę zdawać na studia, ale na pewno nie będzie to typowo ścisły. Na onet.pl opublikowano artykuł o najmniej przyszłościowych kierunkach-socjologia, pedagogika itp. Na rynku nie ma pracy dla absolwentów tych kierunków, pracodawcy chcą pracownika "z doświadczeniem", ale jak student ma zdobyć doświadczenie, skoro nie dają mu szansy? Dziś w gazecie przeczytałam też, że emerytury mojego pokolenia będą bardzo niskie. I tak sobie myślę, czy jest jakaś nadzieja dla dzisiejszej młodzieży? Czy za 5 lat coś się zmieni? Teraz wielu emigruje do krajów zachodnich i mają tam pracę (często za marną pensję, ale mają). Uważam, że jeśli "władza Polski" się nie opamięta, to młodzież wyjedzie z kraju i Polska zostanie starzejącym się krajem.
Mówią też, żeby się rozmnażać, bo kto będzie pracował na emerytury. Ale jeśli teraz jest przeludnienie na rynku i tysiące bezrobotnych, to jaka będzie przyszłość dla tych nowych pokoleń?
Wiem, że się rozpisałam, ale chciałam to z siebie wyrzucić. Oczywiście możecie się nie zgodzić i nazwać mnie "smarkulą, która nie ma pojęcia o świecie", ale takie jest moje zdanie.
Misia9529 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując