Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - strach przed dentystom , znieczulenie ? aparat ?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-04-12, 21:59   #2
Domcia1313
Przyczajenie

Dot.: strach przed dentystom , znieczulenie ? aparat ?

[QUOTE=
2. Ząbki tak mi urosły że z jednej strony nie zmieściły się i trójka naszła na dwójkę, trójka jest wyżej, dwója wygięła się do tyłu. (patrz rysunek prowizoryczny ). Co z tym można by zrobić?wyrwać zęba i założyć aparat ? Jaki jest koszt aparatu (jestem pełnioletnia więc mi nie zrefundują pewnie) ?

Dziękuje i pozdrawiam [/QUOTE]

co do pierwszego nie mam pojęcia, ale na drugie pytanie chętnie odpowiem: przede wszystkim najpierw umów się do ortodonty, najlepiej jakiegoś poleconego przez rodzinę lub znajomych, którzy się tam leczyli (sama możesz ocenić efekty leczenia), ortodonta powie ci co by zrobił z twym uzębieniem( np. założyłby aparat), i co ty masz teraz zrobić( iść do dent zaleczyć dane zęby, wyrwać itp.).
A co do aparatu stałego( bo u osób z zębami stałymi tylko taki wchodzi w grę) nie jest on nigdy refundowany,ceny(za jeden łuk) wachają się od 1000zl do 1800zl(w wiekszych miastach) za zwykly metalowy,
1500-2000 za ceramiczny( dyskretniejszy niż metalowy), 1800-3000 za szafirowy ( przeźroczysty), 6000-8000zl za lingwalny- językowy (przyklejany po wewnętrznej stronie zęba, więc całkowicie niewidoczny). Należy doliczyć także koszty wizyt(przez 2-3 lata, zależnie od typu aparatu co 4- 8 tygodni) każda po około 50 nawet do 250zl. sama widzisz nie jest tanio, ale aparat można spłacać ratami a o piękny i zdrowy uśmiech warto walczyć.
I żadne przesłanie nie mogłoby być jaśniejsze
Jeśli chcesz uczynić świat lepszym miejscem
Spójrz na siebie i dokonaj zmiany"
~MJ♥"Man in the mirror" album "BAD"-1987

Domcia1313 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując