Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Niedoczynność tarczycy, pomocy!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-04-13, 11:05   #23
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Dot.: Niedoczynność tarczycy, pomocy!

[QUOTE=lancomee;26334167]Hej, w końcu zrobiłam badania hormonów, pomożecie mi je zinterpretować?
TSH 3.4 norma 0,27 - 4,2
anty-TPO 9.33 norma do 34,00

Byłam u lekarza, ale odesłała mnie z kwitkiem bo powiedziała że wyniki mam świetne. Jednak TSH mam górną granice...
Poza tym czuje się okropnie - ciągle śpiąca, wiecznie mi zimno, tycie...włosy wypadają, opuchnięte oczy. No objawy wskazują na niedoczynność tarczycy, ale PONOĆ mam świetne wyniki...

Co wy o tym myślicie? Iść do endokrynologia?

Oczywiście, że tak!!!! Ja naprawdę nie rozumiem tego bagatelizowania tarczycy przez lekarzy pierwszego kontaktu. To jest dużo za dużo, zwłaszcza że masz typowe objawy niedoczynności!! Gdybym nie spotkała kumatej pielęgniarki, u której odbierałam wyniki podniecona, jakie to są świetne, bo w granicach górnej normy, a ona zapisała mnie od razu do endokrynologa, bo powiedziała, że to ewidentna niedoczynność, to dalej bym żyła w błogiej nieświadomości. Taki wynik, zwłaszcza jeżeli będziesz planować ciążę, ewidentnie kwalifikuje się do leczenia, bo w ciążę jeżeli w ogóle zajdziesz (tarczyca bardzo często generuje gigantyczną prolaktynę, która uniemożliwia zajście w ciążę), to potem mogą być problemy. Jak napisała Wizażanka powyżej, dziecko przez pierwsze miesiące życia w ogóle nie wytwarza hormonów tarczycy i jeżeli mu ich nie dostarczysz, może urodzić się z upośledzeniem. Ja bym natychmiast maszerowała do endokrynologa - miałam wynik troszkę tylko wyższy od Ciebie, też jeszcze w granicach normy, a objawy niedoczynności masakryczne i jestem pod stałą kontrolą endokrynologa biorę leki i regularnie kontroluję tarczycę.
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora