Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Ekspert Pediatra odpowiadał na pytania Wizażanek część 1
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-04-13, 19:33   #77
brumek
Zakorzenienie

Dot.: Wizażanki-mamusie! Ekspert pediatra odpowiada na Wasze pytania o zdrowie maluch

Witam serdecznie i proszę o Pani opinię, jako specjalisty
Jestem obecnie w swojej pierwszej ciąży, dziecko urodzi se w sierpniu. Od dawna wiem o istnieniu czegoś takiego jak monitory oddechu dla niemowląt, jednak po przewertowaniu wielu artykułów i opinii, stwierdziłam, że nie będę kupować takiego sprzętu. Nie sądzę, abym miała być mamą-panikarą i nie widzę potrzeby kupowania niektórych, tak modnych ostatnio, gadżetów. Jednak wszędzie naokoło znajome kupują takie monitory i moja pewność zaczęła gasnąć. Czy wg. Pani taki zakup ma sens?
Wiem, że zdarzają się przypadki bezdechu i nagła śmierć łóżeczkowa. Ale czy monitor faktycznie jest w stanie pomóc. Przecież on tylko da sygnał, a dalej to już trzeba by było znać zasady udzielenia dziecku pierwszej pomocy, prawda?
Bardzo proszę o Pani opinię na temat takich urządzeń. Czy to tylko zbędny gadżet, który ewentualnie pomoże uspokoić świeżo upieczoną mamę, czy coś co rzeczywiście może być potrzebne?