Kwestia wiary.... i nietylko. Proszę o rady.
Hej tak sie zastanawiam co myślicie na temat chodzenia do Kościoła i wgl na temat wiary.. wiem, że może ten wątek troche tu nie pasuje, ale to nic. Chodzi o to, że ja mam już 19 lat, jestem właściwie 4 lata po bierzmowaniu,a rodzice zmuszają mnie do chodzenia do Kościoła. Lubię sie pomodlić, nieraz pójść do Kościoła, ale to musi wyjść z serca, ode mnie samej, a nie, ze rodzice mi każą... Jednak nie wiem jak z nimi rozmawiać... bo nic do nich nie dociera, a nieraz próbowałam. Najbardziej nie lubie jak jezdzimy do rodziny na wieś na Wielkanoc i dzień w dzień muszę iść tam do Kościoła i mam wrażenie, że wszyscy się na mnie gapią no, bo jestem obca. I wydaje mi się, ze rodzice to robią tam na pokaz, zeby ludzie mieli o nich dobre zdanie. Że dobrze wychowują dzieci. Nie wiem czy tak jest, ale uważam, że sama powinnam już decydować o mojej wierze i potrzebach związanych z chodzeniem do Kościoła. Nie uważam, że " jak trwoga to do Boga" bo taka nie jestem, ale chciałabym chodzić do Kościoła dobrowolnie... tylko jak w końcu przetłumaczyć to rodzicom???
A jeszcze tak apropo tego tematu.. Z koleżanką ostatnio zastanawiałyśmy się(ona też ma rodzine taką pobożna) skoro nasi rodzice chodza do Kościoła i nauka tam mówi, że nie należy patrzeć na wygląd człowieka itp. trzeba być dobrym, kochać blizniego itp to skoro moi rodzice tacy wierzący dlaczego nie potrafią sie tak zachowywać? ja jak już pojdę do Koscioła od siebie to słucham kazania i wyciągam wnioski, staram sie chociaż i chcę żyć jak mówi Bóg, a oni mimo, że chodzą i wgl to jakoś nie potrafią akceptować niekiedy ludzi, bez powodu. I właśnie z tą kumpelą chcemy sobie zrobić kolczyk w języku. Uważam, że to nic złego, do niej rodzice, ze ma sie wynieść z domu jak to zrobi itp, a moi, że jak będe sama mieszkać, ale że napewno zmądrzeje.. przecież nawet w uszach nie moge mieć np dziurki u góry w uchu. A czy to takie straszne? Kościół mówi, żeby nie patrzeć na wygląd, poza tym nie mam zamiaru zrobić sie na metala, szatana czy nie wiem co...
Nie wiem czy te koleczyki ma związek z Kosciołem, ale chciałam to umieścic razem. Co myślicie o tej wierze? No i jak moge rozmwiać z rodzicami i o Kościele i o przekłuwaniu ciała? Prosze doradzcie.
|