Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Automat do pieczenia chleba.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-04-15, 21:59   #1036
renarde
Raczkowanie
 
Zarejestrowany: 2010-06
Wiadomości: 97
Dot.: Dom chlebem pachnący - czyli pieczemy chleb

do tostów i nie tylko do tostów, bo generalnie jest pyszny, robię zawsze chlebek wiktoriański Mirabbelki z forum cincin http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=8531 , mój pierwszy chleb i zawsze się udaje.

cytuję za autorką:

Składniki
na ciasto:
2 łyżeczki drożdży suszonych lub 15g świeżych
1 łyżeczka cukru
300ml mleka /u mnie zazwyczaj 350, ale trzeba obserwować /
500g mąki pszennej typ 550
1,5 łyżeczki soli
na glazurę:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Przygotowanie ciasta chlebowego:
Odlać 100 ml letniego mleka, rozmieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki i odstawić na 5 minut. Resztę mleka rozmieszać z mąką i solą w dużej misce, dodać mieszaninę drożdżową i zagniatać ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.

Pozostawić w misce do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Wyjąć z miski na blat posypany mąką, rozpłaszczyć i usunąć nadmiar gazów, jeszcze raz odstawić na ok. 45 minut.

Dużą (25cm /mój wyłazi z keksówki o długości 30 cm/) formę keksową wysmarować masłem. Z ciasta uformować wałek długości ok. 40 cm i szerokości 7cm. Zaginając oba końce wałka po przeciwnych stronach, ułożyć z niego literę S.
Tak uformowany wałek włożyć do formy i przykryty odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Powinno go przyrosnąć tyle, aby lekko wystawał poza kant keksówki.

Powierzchnię chleba posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w temperaturze 200 st C ok. 45 minut do uzyskania brązowej skórki. Wystudzić na kratce.
renarde jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując