Dot.: Wizaż, makijaż artystyczny, zawodowo.
Najprościej jest pójść po prostu na jakiś kurs wizażu bądź studium. Teraz jest tego pełno. Dowiedź się tylko jakie są warte uwagi w Twoim mieście. Ja studiowałam dziennie geologię i na III roku rozpoczęłam zaocznie 1-roczny kurs wizażu - i uwierz mi naprawdę warto go zrobić. Wiele kobiet maluje się na co dzień i wydaje im się, że wiedzą o makijażu bardzo dużo - ja też tak sądziłam, w trakcie nauki okazało się, że jest wiele dodatkowych informacji. Ponad to można nauczyć się techniki poprawnego nakładania makijażu co jest bardzo ważne, gdyż dzięki temu makijaż będzie jeszcze trwalszy.
Zazwyczaj na takich kursach można się nauczyć również wykonywania makijażu fantazyjnego. A jak już będziesz miała papierek to będziesz mogła starać się o zatrudnienie jako wizażystka w perfumeriach typu Sephora - tam znowu się czegoś nauczysz.
Aha, możesz jeszcze robić makijaże z dojazdem do klienta w domu, dodać ogłoszenia na necie - ale uwaga! Na to trzeba mieć działalność gospodarczą - co przy takich dojazdowych makijażach nie jest opłacalne jeśli nie są na dużą skalę, i należy liczyć się iż może do nas zadzwonić skarbówka - znam kilka takich przypadków, wtedy trzeba zapłacić karę.
Powodzenia!
Czas edycji: 2011-04-20 o 21:39
|