Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Poszukiwany - poszukiwane ... cz.II
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-04-22, 19:35   #199
nagaLy
Zakorzenienie

Dot.: Poszukiwany - poszukiwane ... cz.II

Bodaj do 200 zika (co najmniej, bo chyba jest nawet dwukrotność tego ale zabić się za to nie dam, trzeba byłoby pogrzebać) można brać, jeśli wyjdzie jako "gift" (warto zapytać o tę opcję przed zakupem, wiele osób bez problemu oznacza w ten sposób).
W przypadku innym niż gifty - jest to chyba kwota rzędu maks ok 22 euro.

A pytać należy zawsze, bo kiedyś jeden "mądry" Chińczyk z niewiadomych powodów oznaczył na kopercie "do odsprzedaży" i musiałam się gęsto tłumaczyć w Urzędzie Celnym. Cła w końcu płacić nie musiałam ale co się nadrukowałam (aukcja, paypal - jako dowód, że kwota wyniosła dokładnie 1/10 tego co mi wysondowali i od czego kazali zapłacić cło) i co się nastresowałam, to moje.

---------- Dopisano o 19:29 ---------- Poprzedni post napisano o 19:18 ----------

Tu masz co nieco:

Kwota zwolniona z cła i VAT

Przesyłki o wartości do 45 Euro (ok 60 USD), mogą zostać w Polsce zwolnione z cła i VAT. Dotyczy to przesyłek zawierających towary w małych ilościach o charakterze niehandlowym. Za przywóz o charakterze niehandlowym uważa się przesyłki, które maja charakter okazjonalny np. raz w miesiącu i zawierają towary wyłącznie na własny użytek odbiorcy lub jego rodziny. Decyzja należy do urzędu celnego. W praktyce wiele drobnych przesyłek jest zwalnianych z opłat celnych.

Kwota zwolniona z cła, tylko VAT

Przesyłki o wartości powyżej 45 Euro ale nie więcej niż 150 Euro (ok 200 USD) mogą zostać w Polsce zwolnione z cła. Jest natomiast doliczany podatek VAT."

źródło: http://www.zakupyzusa.com/?pg=customs

---------- Dopisano o 19:35 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ----------

A tu masz konkretnie i na temat:

"Od dnia 1 grudnia 2008 r. podwyższeniu z 22 EUR do 150 EUR podlega kwota, do równowartości której stosuje się zwolnienie z należności celnych przywozowych przesyłek zawierających towary o niewielkiej wartości wysyłane bezpośrednio z państwa trzeciego do odbiorcy znajdującego się we Wspólnocie (art. 27 rozporządzenia Rady (EWG) nr 918/83).
Od tego dnia zmienią się również limity wartościowe i ilościowe towarów zwolnionych z należności celnych przywozowych, przywożonych z państw trzecich w bagażu osobistym podróżnego a także paliwo w baku.
Limity w zdecydowanej większości zostają podniesione (upominki, paczki, paliwa, wino), z wyjątkiem przywozu papierosów przywożonych przez podróżnych (w ruchu pieszym, kolejowym i transporcie kołowym). Normy przywozu papierosów zostaną w tych przypadkach ograniczone do 40 szt.

Zwiększenie limitów przywozowych dla podróżnych:

a) średnio ponad dwukrotne ( z 175 EUR do 430 EUR w ruchu lotniczym i morskim oraz do 300 EUR w ruchu lądowym) zwiększenie limitu wartościowego rzeczy stanowiących prezenty i upominki przywożonych przez podróżnych. Szczególnie istotne w kontekście zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.
b) zwiększenie limitów przywozowych na wino z 2l do 4l wina i 16l piwa.
c) zwiększenie (z 22 EUR do 150 EUR) kwoty wolnej od cła przy zakupach dokonywanych poza UE np.: przez Internet."

źródło: http://prawoity.pl/wiadomosci/wiecej...la-z-zagranicy

Edytowane przez nagaLy
Czas edycji: 2011-04-22 o 19:23
nagaLy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując