O jak się cieszę, że powstał wątek

Dziękuję Czarny Elfie

Ja sama również staram się żyć eko.
Staram się aby jedzenie, które jadamy z rodzinką było jak najbardziej ekologiczne. Kupuje jak najmniej przetworzone produkty. W wolnej chwili piekę chleb i mięsa (to co jest w sklepach smakuje okropnie). Mam to szczęście, że mam dostęp do wiejskich jajek i wędliny. Sieje zioła, tak aby nie kupować gotowych mieszanek z dodatkami. Na parapecie przez cały rok wysiane są kiełki oraz "robi się" kefir.
Również do sprzątania i prania staram sie używać ekologicznych produktów. Na razie szukam ideału. Orzechy nie do końca się u mnie sprawdziły. Świetne są do ciemnych rzeczy, bo mam wrażenie, że ubrania po nich nie płowieją. Natomiast szukam czegoś co usatysfakcjonowało by mnie jeśli chodzi o pranie rzeczy jasnych.
Do sprzątania używam mikrofibry (przy mniejszych zabrudzeniach radzi sobie świetnie bez detergentów), octu (niestety nie ze wszystkim sobie radzi). Niestety mieszkam w miejscowości w której dostęp do ekologicznych środków czystości jest utrudniony ale na szczęście mamy internet

. Odkryłam również w Rossmanie fajną Frosch. Chemia tej firmy jest oparta na kwasach owocowych i sodzie i tak pięknie pachnie. Delikatnie i owocowo. I całkiem dobrze działa.
Na zakupy również zabieram torby wielorazowego użytku tak aby nie brać reklamówek. Jeśli zdarzy mi się, że jednak jakąś muszę wsiąść to używam ją aż się podrze

No i zrezygnowałam z pampersów. Używam pieluch wielokrotnego użytku (trzeba prać ale nie przyczyniam się do tych okropnych hałd na wysypiskach).
Chętnie poczytam czego jeszcze można użyć aby jak najmniej szkodzić naszej małej planetce.