2011-05-03, 09:18
|
#4162
|
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2009-06
Wiadomości: 14 216
|
Dot.: Wiosna do nas zawitała, kolejna PMka TAK powiedziała - PM 2011, cz.33
Cytat:
Napisane przez Kasiulenkowo
Micia u mnie też 
|
serioooooo ? 
Cytat:
Napisane przez happy2gether
Dziewczyny sorry, że się nie odezwałam wczoraj ale dosłownie padłam w czasie filmu  .
Już się wywiązuje z obietnicy, bo mój przepis jest inny niż ten, co wstawiła Rock i pochodzi z bloga Kasi Tusk
Bułeczki z fetą i pietruszką lub koperkiem (ja dałam koperek)
150 g masła
5 łyżek oliwy
280 g mąki tortowej
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka proszku do pieczenia
1 opakowanie sera feta
1 pęczek pietruszki/ koperku
szczypta soli
1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy masło, jajko, oliwę, jogurt i wszystko dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę (niestety należę do osób niecierpliwych i wkładam ciasto do zamrażalnika na 30 minut- efekt podobny, ale zyskuję 30 minut)
2. Fetę mieszamy z drobno pokrojoną natką pietruszki. Możemy doprawić pieprzem.
3. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy na małe części (w wielkości dużej śliwki), ręcznie robimy zagłębienie w cieście i nakładamy 1 łyżeczkę nadzienia z fety. Otaczamy nadzienie ciastem. W efekcie końcowym staramy się nadać ciastku kształt małej bułeczki. Za pomocą noża robimy nacięcie w kształcie krzyżyka.
4. Bułeczki układamy na blasze, wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch bułeczek niewielką ilością roztrzepanego jajka i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni 5. Podajemy na ciepło.
Bułeczki są kruche i pyyyyszne
ja daję tyle samo jogurtu co majonezu, wyciskam sporo czosnku, dodaję zamiast soli wegetę, sypię sporo pieprzu i wciskam odrobinkę keczupu czasami jak mam to koperek. Dopiero wtedy jest
to dobrze  Cieszę się.
Idę na śniadanie, kończyć z TŻ moje bułeczki 
|
dzięki 
smacznego
__________________
Czekamy na poród: luty2015
Kroimy: 2016(?)
|
|
|