Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wiosna do nas zawitała, kolejna PMka TAK powiedziała - PM 2011, cz.33
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-05-03, 09:18   #4162
MiciaKicia
Zakorzenienie

Dot.: Wiosna do nas zawitała, kolejna PMka TAK powiedziała - PM 2011, cz.33

Cytat:
Napisane przez Kasiulenkowo Pokaż wiadomość
Micia u mnie też
serioooooo ?
Cytat:
Napisane przez happy2gether Pokaż wiadomość
Dziewczyny sorry, że się nie odezwałam wczoraj ale dosłownie padłam w czasie filmu .
Już się wywiązuje z obietnicy, bo mój przepis jest inny niż ten, co wstawiła Rock i pochodzi z bloga Kasi Tusk
Bułeczki z fetą i pietruszką lub koperkiem (ja dałam koperek)

150 g masła

5 łyżek oliwy

280 g mąki tortowej

1 jajko

1 żółtko

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżka proszku do pieczenia

1 opakowanie sera feta

1 pęczek pietruszki/ koperku

szczypta soli

1. Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli i proszek do pieczenia. Następnie dodajemy masło, jajko, oliwę, jogurt i wszystko dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto ręcznie. Wstawiamy do lodówki na 1 godzinę (niestety należę do osób niecierpliwych i wkładam ciasto do zamrażalnika na 30 minut- efekt podobny, ale zyskuję 30 minut)
2. Fetę mieszamy z drobno pokrojoną natką pietruszki. Możemy doprawić pieprzem.
3. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy na małe części (w wielkości dużej śliwki), ręcznie robimy zagłębienie w cieście i nakładamy 1 łyżeczkę nadzienia z fety. Otaczamy nadzienie ciastem. W efekcie końcowym staramy się nadać ciastku kształt małej bułeczki. Za pomocą noża robimy nacięcie w kształcie krzyżyka.
4. Bułeczki układamy na blasze, wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy wierzch bułeczek niewielką ilością roztrzepanego jajka i pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni 5. Podajemy na ciepło.

Bułeczki są kruche i pyyyyszne

ja daję tyle samo jogurtu co majonezu, wyciskam sporo czosnku, dodaję zamiast soli wegetę, sypię sporo pieprzu i wciskam odrobinkę keczupu czasami jak mam to koperek. Dopiero wtedy jest

to dobrze Cieszę się.

Idę na śniadanie, kończyć z TŻ moje bułeczki
dzięki
smacznego

Kroimy: 2016(?)
MiciaKicia jest offline Zgłoś do moderatora