Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - A my tu dalej o ślubach gadamy, na przyszły rok z utęsknieniem czekamy -PM 2012, czIV
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-05-03, 20:26   #3842
tenebrosa
Wtajemniczenie

Dot.: A my tu dalej o ślubach gadamy, na przyszły rok z utęsknieniem czekamy -PM 2012

Cytat:
Napisane przez jagodzia133 Pokaż wiadomość
oooo proszę mówie mało osób wie...Chociaż to jest jedna najstarszych wsi pierwsze wzmianki były około 1200roku. A wieś została uznana za królewską w 1354roku, teraz prawnie nie jest to wieś tylko ze względu na historię i wiek to osada.a np. na zamku w Lublinie są w gablotach stroje ludowe które są podpisane Krzczonowskie stroje ludowe ;p
i tak to jest miejsce z Historią a ludzie nic o tym miejscu nie wiedzą zawsze się mnie pytają a gdzie to :P
Nie wiem czy wiecie, ale te krzczonowskie stroje stały się symbolem lubelskich strojów ludowych i popularnie mówi się, że są to stroje lubelskie, ale pochodzą właśnie z Krzczonowa. W zespołach ludowych jak się tańczy tańce lubelskie to właśnie w strojach krzczonowskich Sama nie raz taki strój na sobie miałam W razie gdyby ktoś chciał zobaczyć jak wyglądają, to wklejam fotkę (wersja damska i męska prawie w całej okazałości).
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg krzczonowskie.jpg (191,3 KB, 18 załadowań)

Edytowane przez tenebrosa
Czas edycji: 2011-05-03 o 20:32
tenebrosa jest offline Zgłoś do moderatora