Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Sens kupowania soków dla dzieci...?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-05-03, 21:22   #7
misspsychobunny
Raczkowanie

Dot.: Sens kupowania soków dla dzieci...?

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;26692075]Tak się zastanawiam - kupuję bardzo rzadko bobofruty czy inne tego typu, podaję mocno rozcieńczone. Ale nie w tym rzecz - analizując skład takiego soku z etapu 2 lub 3 doszłam do wniosku, że... po kiego diabła ja mam przepłacać i dawać min. 2,5zł za buteleczkę 0,33l? Porównałam sobie bobofruta wieloowocowego z sokiem mellu z biedronki (z miąższem 0 jedyny, jaki piję, bo jest niespecjalnie słodki w porównaniu z innymi).

I wiecie co? naprawdę niespecjalnie różnicę widzę w składzie (pomijam, że akurat przykładowy bobofrut wieloowocowy był, a więc i poza jabłkami niby jakieś inne soki owocowe i miąższe). W żadnym nie ma konserwantów, w obu jest wit. C i cukier, oba przecierowe, a w dodatku na bobo podano, iż zawartość owoców min. 50,6%, a z podanego składu procentowego wychodzi, że jednak jest mniej [/QUOTE]
różnica jest zasadnicza bo choć w składzie nie ma nic podejrzanego to np owoce użyte do bobofruta nie są tak nafaszerowane pestycydami (nawozy) i np nie rosły przy autostradzie (soki dla owoców są badane na zawartość metali ciężkich, których sporo znajdziesz w spalinach), soków z kartonów nie powinno się podawać dzieciom, są wyjątki ale cenowo wychodzi to podobnie jak przy bobofrutach.
ja bym proponowała w miarę możliwości podawać dzieciom eko jedzenie i jak najmniej mięsa, które jest wręcz nafaszerowane hormonami wzrostu i konserwantami ;/ jaja z ferm to samo
jestem chemikiem i trochę się bawiłam w analizowanie żywności, ciekawostką był fakt iż przebadane kostki rosołowe nie spełniały norm ( różne firmy) hehe od tamtej pory nie jadam.