Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Naturalne produkty przeciwzmarszczkowe
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-05-07, 13:37   #93
hey
Wtajemniczenie

Dot.: Naturalne produkty przeciwzmarszczkowe

Cytat:
Napisane przez Desigual Pokaż wiadomość
Ten temat już tu przerobiliśmy
Dlatego w serach z wit c używamy chelatorów, które wiążą metale ciężkie, wtedy możemy czuć się bezpieczniej dodając ekstrakty roślinne. Zauważ, że serum flavo z BU ma w skladzie kwas ferulowy.
Rzeczywiści było już pisane o tych stężeniach metali cieżkich w wodzie destylowanej i hydrolatach. Chciałam zaznaczyć ze nie należy sie bać produktów roślinnych w serum z wit.C , kiedy w wodzie destylowanej moze być podobna zawartość zanieczyszczeń.
Nie wiem czy dobrze rozumiem Twoją wypowiedz. Jeśli bierzesz kwas ferulowy za chelator to tak nie jest, to jest antyoksydant i działa tak jak inne ekstrakty roślinne dodawane do serów z wit. C, czyli ochrona (przed szybkim utlenianiem) wit. C i wspomaganie jej działania.
Cytat:
Napisane przez Desigual
Serum z witaminą c powinno mieć możliwie niskie ph (2,5-3) - zwiększa to jego stabilność oraz przyswajalność witaminy.
Hydrolat cytrynowy ma ph na poziomie 5. Bardziej bym się martwiła o te ph, bo destabilizacja wit c oznacza, że nie będzie ona działała.
Poza tym akurat hydrolat cytrynowy zawiera nieco olejków eterycznych, które czasem powodują fotouczulenie (a wiadomo, że serum z c najlepiej jest stosować na dzień, bo ma także wspomagać ochronę skóry przed promieniowaniem). Dlatego ja osobiście wybieram sterylną wodę do iniekcji.
I tu również nie jestem pewna jak rozumieć Twoją wypowiedź
Czy Ty sie martwisz tym pH hydrolatu cytrynowego? Bo jeśli tak to zupełnie nie potrzebnie. Już 5% kw. askorbinowego dodanego to czystej wody o pH 7 ustala pH takiego r-ru na poziomie 2,2-2,5. Hydrolat cytrynowy ma jak niższe pH niż woda, a o własciwościach buforowych nie słyszałam. A w serach przecież używa sie nawet 15-20% kw. ask. - nie sądze żeby nawet hydrolat różany był w stanie zbuforować taka ilość kwasu. pH serum to nie problem jeśli nie naładuje sie do nie go za dużo zasadowych składników jak mocznik, soda itp a nikt tego nie robi.

Jeszcze co do hydrolatów, to wszystkie one, ze względu na proces pozyskiwania, zawierają śladowe ilosci olejków eterycznych, a że nie tylko olejek cytrusowy moze byc fotouczulajacy, ale też pomarańczowy czy grejpfrutowy to zastanawiałabym sie tez nad innymi cytrusowymi hydrolatami, ale w sumie nigdzie nic nie piszą o tym.

Kadzidła (z paczulami, skórami, przyprawami, drzewami w tym oudami)
hey jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując