2011-05-07, 14:53
|
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Koty część II
Cytat:
Napisane przez Sylwia1900r
Myślę że każda kobieta, lub samica ma prawo mieć dzieci, większa krzywda się dzieje gdy ich nie może mieć.
|
Cytat:
Napisane przez Sylwia1900r
To nie prawda że nie ma kot instynktu macierzyńskiego, ma go a nawet w nadmiarze, obserwowałam opiekę jej nad własnymi dziećmi i jestem pełna podziwu, nie jedna kobieta mogłaby to naśladować.
Uwielbiam koty od 6 roku mojego życia, gdy to od rodziny dostałam pierwszego kotka którym potem miałam się potem opiekować i teraz wiele lat później nadal mam zauroczenie co do tych zwierzaków.
|
Kot to nie człowiek, nie pojmuje swojego życia seksualnego w sposób świadomy, nie planuje, nie marzy i nie wyobraża sobie 'co by było gdyby'. Koty rozmnażają się, ponieważ tak nakazuje im instynkt i nie myślą kategoriami ludzkimi! Kotka nie kieruje się uczuciami tylko właśnie instynktem! I to on po urodzeniu kociąt karze jej opiekować się nimi i odchować te najsilniejsze. Zdarza się, że kotki odrzucają niektóre kocięta, wybierają tylko te, które mają szanse na przeżycie. Oczywiście te odrzucone umierają... Poza tym komplikacje w czasie ciąży i porodu wcale nie są rzadkie. Sterylizacja jest dla kotki znacznie mniej stresująca niż wychowywanie kolejnych miotów kociąt każdego roku i szukanie dla nich domów... chociaż z tego co czytam, wcale nie szukasz im nowych domów tylko pozwalasz żeby z czasem rozpełzły się po okolicy...
Z czysto egoistycznych pobudek, czyli z chęci posiadania kotków dla własnej przyjemności, narażasz swoją kotkę na stres i powiększasz populację kotów wolnobytujących. Właściwie to już można mówić o nadpopulacji kotów. Nie rozumiem takiego postępowania.... Skoro uwielbiasz koty zmień swój sposób myślenia, przecież miłość do zwierząt nie polega na tym, by mieć ich wokół siebie jak najwięcej.
Czas edycji: 2011-05-07 o 14:54
|
|
|