2011-05-08, 19:07
|
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Kolorowe soczewki kontaktowe, wątek zbiorczy
Cytat:
Napisane przez _Baletnica_
Dziewczyny..noszę soczewki już 2tydzień.. tzn. miałam je 4razy na sobie, okazjonalnie- cały dzień. Wszystko było dobrze, nie czułam ich na oczach. a dzisiaj...to była jakaś tragedia. Oczy miałam jak za mgłą, czułam je. Co jest nie tak?
I jeszcze jedno pytanie: czym się różnią soczewki miesięczne, od kwartalnych? Wiem, że eksploatacją, ale chodzi Mi o to, czy bezpieczniejsze są miesięczne, czy przy noszeniu okazjonalnym nie ma za wielkiej różnicy?
Z góry dziękuję.
|
Czyscisz soczewki mechanicznie? Jeśli nie, to zacznij Jeśli nie pomoże, to może są źle dobrane.
Im krótszy czas noszenia, tym bezpieczniejsze soczewki (czyli pod tym względem najlepsze są jednodniówki, kwartalne w porównaniu do miesięcznych są mniej bezpiecznie). Musisz pamiętac, że nawet podczas okazjonalnego noszenia soczewki ulegają naturalnej biodegradacji oraz są wystawione na działanie bakterii i innych drobnoustrojów - dlatego częstośc noszenia nie ma aż tak dużego wpływu (chyba że masz tendencję do dużego opłaszczania osadami, wtedy szybciej się "brudzą"), natomiast dlatego tak ważne jest aby nie nosić dłużej niż przewidział to producent.
Obecnie jest tendencja do odchodzenia od 3-miesięcznego trybu wymiany, zaleca się miesięczny.
|
|
|