Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Intercyza
Wątek: Intercyza
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-05-08, 20:22   #11
Sadek
Zadomowienie

Dot.: Intercyza

Cytat:
Napisane przez himym Pokaż wiadomość
Witam,problem dotyczy mojej przyjaciółki.
Jest z facetem już kilka lat,znają się praktycznie całe życie. Rodziny ich się znają,lubią itp. Są zaręczeni od paru ładnych miesięcy,mieszkają razem. Jak to na parę,zaczęli myśleć o dzieciach,ale ustalili- dzieci po ślubie. Przyjaciółka zbliża się dużymi krokami do 30,a chciałaby urodzić przed tym wiekiem. Jakiś czas temu zaczeli poważnie myśleć o ślubie. Ona- z bogatego domu,pracuje w dużej firmie międzynarodowej i ogólnie zarabia naprawdę dużo, jej narzeczony,no cóż. Pracuje w rodzinnym gabinecie dentystycznym (jest technikiem dentystycznym). Nie zarabia wiele,mieszkanie jest na nią, 2/3 rachunków ona płaci. Na nią również czeka pokaźny spadek po dziadkach i sumując wszystko wychodzi ładna kwota. Rodzina jak i ja, zaproponowaliśmy jej podpisanie intercyzy,ponieważ gdy się rozwiodą (trzeba dbać o swoją przyszłość,różnie się dzieje w życiu) ona nie straci tyle,ile mogłaby. Doszła do wniosku,że to dobry pomysł,gdy zaczęła analizować wszystko,sumując itd. Powiedziała o tym mu,a on się wściekł. Uważa,że jest to niepotrzebne,że skoro ona już zakłada,że nie wyjdzie to po co mają się żenić. Wyszla z tego wielka awantura...Dla mnie on jest niedojrzały robiąc takie rzeczy. No więc,koleżanka stanęła w miejscu bo i ona chce tej intercyzy oraz rodzina chce zabezpieczyć majątek,na który pracowali wiele lat. Jak myślicie,co powinna zrobić by chłopa przekonać,bo to co on teraz robi to jakiś żart...
Widzę, że już życie przyjaciółki wyliczone co do grosza przez połowę miasta/wioski
To są bardzo intymne sprawy i nie rozumiem jak można się wtrącać w finanse obcych ludzi?
Swoją drogą chyba nie wiesz czym jest intercyza oraz jak działa. Można o tym poczytać w necie. Rodzina koleżanki martwi się o swój majątek bardziej niż nie jedna osoba z listy Forbesa a z Twojego opisu wynika, że jest naprawdę przeciętna pod względem finansowym. Zgadzam się z jednym, intercyza to nic strasznego i wartą ją podpisać ale może w trochę bardziej przyjaznych okolicznościach niż nagonka...

Edytowane przez Sadek
Czas edycji: 2011-05-08 o 20:24
Sadek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując