Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Wszystkie JOANNY łączmy się! (Charakterystyka imienia)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-05-17, 16:45   #11
Romanaccia
Zakorzenienie

Dot.: Wszystkie JOANNY łączmy się! (Charakterystyka imienia)

Cytat:
Napisane przez Senaliah Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny!

Ktoś tu wspomniał, że nie ma wątku o naszym wspaniałym imieniu Joanna Powiem Wam w tajemnicy, że jak byłam młodsza strasznie nie lubiłam swojego imienia, a w szczególności kiedy ktoś do mnie mówił Asia... To była dla mnie katorga (chciałam mieć na imię Katarzyna:P). Z czasem jednak imię Joanna jest stało się dla mnie takie inne i fajne, tym bardziej, że naprawdę słyszę mnóstwo szczerych komplementów od facetów. Jest niby takie proste, a jednak naprawdę ładnie brzmi, wg mnie dostojnie i kobieco.
Kocham kiedy wychodzi z ust obcokrajowców... - Dżoana albo jeszcze bardziej miękko:P

W Internecie jest pełno charakterystyk, zgadzacie się z nimi?

Na początek jednak co oznacza?
Joanna – imię żeńskie, odpowiednik imienia Jan pochodzącego z języka hebrajskiego: Jo-hanan - "Jahwe jest łaskawy".

Przypadkowe opisy z Internetu:
Kobieta obdarzona imieniem Joanna to wielka indywidualność, energiczna, zorganizowana i realizująca swoje wspaniałe idee. Lubi chodzić swoimi ścieżkami. Jest bardzo wrażliwa na ludzką krzywdę, ale nie angażuje się w pomoc społeczną. W miłości na ogół chłodna. Jeśli ma dzieci bardzo je kocha, ma szacunek do męża i troszczy się o dom. Joanna ma ciężki i trochę dziwny charakter.

To ekstrawertyczki, uzewnętrzniające swe reakcje i łatwo przystosowujące się do otoczenia. Są zarazem obiektywne - dzięki logice, i subiektywne - dzięki uczuciowości. Ta dwoistość ich osobowości nieraz zaskakuje, nawet w dzieciństwie. Odczuwają silną potrzebę dawania czegoś z siebie bądź to bliźnim, bądź sprawie narodowej czy religijnej. Posiadają wrodzony zmysł dyplomatyczny, którym posługują się w każdej sytuacji. Mają doskonałą pamięć i dużą ciekawość świata. Joanny lubią wolność, przez co są niestałe w uczuciach.
Pochodzenie:hebrajskie

Ja zgadzam się z tym w 100% w sumie
Z takiego realnego doświadczenia słyszałam, że Joanny są bardzo zmysłowe i namiętne oraz piękne i zadbane - wielu facetów mi to mówiło. Podobno łatwo u nich o zdradę partnera aczkolwiek kiedy naprawdę się zakochają poświęcą mu się w całości...
Z tym także się zgadzam, a Wy?

Słyszałam także, że Joanny są bardzo wredne dla innych, a miłe tylko dla tych których same wybiorą... zgadzacie się z tym, bo ja sama nie wiem;P

Znane osoby o imieniu Joanna
Joanna Brodzik – polska aktorka
Joanna Drozdowska – Miss Polonia 2001
Joanna Gapińska – Miss Polonia 1988
Joanna Jabłczyńska – polska aktorka
Joanna Liszowska – polska aktorka i piosenkarka
Joanna Pacuła – polska i amerykańska aktorka
Joanne K. Rowling – angielska pisarka
Joanna Trzepiecińska – polska aktorka

Imię Joanna w innych językach
Joanna (łac.)
Jane, Jean, Joan (ang.)
Johanna, Hanne (niem.)
Jeanne (fr.)
Juana (hiszp.)
Gianna, Giovanna (wł.)
Ivana, Ioanna, Janina (ros.)
Ivana, Jana (czes., słowac.)
Ivana, Ivanka, Jana, Janka, Jovanka (połud.-słow.)

Najbardziej podoba mi się w jęz. włoskim, a Wam?

Przysłowia
„Bądź uprzejmy dla Joasi, ona płomień twój ugasi”
„Tę naiwną Asię zawsze wykiwać da się”

Zapraszam do udzielania się także tych osób, które mialy doczynienia i Joannami i sądzę ich charakterystyka jest zbliżona lub prawdziwa

Pozdrawiam!
Witam,ja tez mam na imie Joanna i rowniez nigdy nie lubilam swojego imienia i szczerze mowiac nadal za nim nie przepadam

Co do opisu imienia zgadzam sie niemal w 100%

ale pierwsze slysze,ze "Słyszałam także, że Joanny są bardzo wredne dla innych, a miłe tylko dla tych których same wybiorą... zgadzacie się z tym, bo ja sama nie wiem"

nigdy sie z takim stwierdzeniem nie spotkalam .

Mieszkam we Wloszech,ale na szczesnie nikt mnie nie nazywa Giovanna,po wlosku brzmi to koszmarnie,a zwlaszcza skrot "Giova' " no tragednia normalnie ,na mnie mowia Johanna i dzieku Bogu,ale i tak nie lubie tego imienia