2011-05-19, 17:16
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co studiujesz/ studiowałaś/ chcesz studiować? - WĄTEK ZBIORCZY :)
Cytat:
Napisane przez michachacha
Skąd wzięłaś te informacje, że na aplikacje najwięcej dostaje sie po UJ i UW? Gdzie są takie statystyki? Na Uniwersytecie Wrocławskim prawo jest również na bardzo wysokim poziomie. Może i to prawda że najwięcej osób aplikuje po UJ lub UW, ale trzeba też wziąć poprawkę na to, że są to uczelnie w dużych miastach, popularnych wśród studentów i przyjmowanych jest tam o wiele więcej osób niż np. na uczelnię w Lublinie.
|
Ze strony Ministerstwa Sprawiedliwości, wyobraź sobie http://ms.gov.pl/pl/archiwum-informa...-w-2008-r.html Tu masz chociażby analizę wyników z 2008 r. - pierwsza z brzegu wyskakuje jak się wpisze w wyszukiwarkę "analiza wyników egzaminów na aplikację". Co roku jest robione i publikowane takie zestawienie, na stronie MS i w gazetach.
Rozumiem, że studiujesz prawo na UWr? Nie wiem tylko czemu się rzucasz od razu... Czy powiedziałam, że prawo na innych uczelniach jest na gorszym poziomie? Napisałam tylko obiektywny fakt, że najwięcej osób dostaje się z UW i z UJ, potem z UŚ. Z UWr też się sporo dostaje, ale już nie tyle. I nie chodzi tylko o ilość osób, wg liczby, bo wtedy wiadomo, że na innych uczelniach niż UJ i UW studiuje ich mniej, więc i się mniej dostaje, ale chodzi o wynik procentowy ile osób się dostaje z danej uczelni z tych, którzy podchodzą do egzaminu. Na UJ ta wartość przekracza 20% od lat, na innych uczelniach oscyluje w granicach 15%.
I jeszcze raz podkreślam - nie chodzi o to, że po innych uczelniach niż UJ czy UW dostać na aplikację się nie da. Da się, jak najbardziej. Ale po tych uczelniach jak widać jest największe prawdopodobieństwo. Prawdopodobnie dlatego, że najmniej trzeba zrobić samemu i przygotowanie do aplikacji to w 90% powtórka ze studiów.
Edytowane przez Veredise
Czas edycji: 2011-05-19 o 17:21
|
|
|