Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Gotowanie na parze
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-06-03, 11:15   #520
Daszka
Zadomowienie
 
Avatar Daszka
 
Zarejestrowany: 2006-11
Lokalizacja: Śląsk
Wiadomości: 1 036
GG do Daszka
Dot.: Gotowanie na parze

Cytat:
Napisane przez Ashira Pokaż wiadomość
przepraszam, że tak późno dopiero zauważyłam post!

Mirunę po prostu zasypałam solą, pieprzem i zalałam sokiem z cytryny. po pół godziny do parowara siup

Roladki z cukinii
no i tu zaczyna się problem bo ja w kuchni improwizuję, nigdy nie robię nic z przepisu (poza biszkoptem ;P ) ale postaram się w miarę jasno opisać wszystko.
Cukinie umyte, pokroiłam na dość cienkie w plastry wzdłuż (idealnie do tego nadaje się nóż do sera, ten taki a'la łopatka z dziurką w środku ). Posoliłam i wrzuciłam na patelnie grillową żeby zmiękły, można wrzucić do parowara na minutę, ale ja chciałam ten węglowy posmak taką miękką po prostu posmarowałam rozgniecionym czosnkiem z jednej strony, zwinęłam i do parowara na bliżej nieokreślony czas... nie wiem, bo robiłam cały obiad na raz, po prostu żeby były miękki myślę, że dobra byłaby też np. z dodatkiem fety.

Faszerowane pomidory
nie lubię mięsa, to bezmięsne ale myślę, że z mięsem mogą być równie dobre. w ten sposób myślę zrobię faszerowaną paprykę.
Pomidorom (lekko twarde będą najlepsze, bo utrzymają formę) odkrawam czapeczkę i wycinam wodnisty miąższ.
Farsz zrobiłam z kaszy jaglanej, zielonej soczewicy (obydwie uprzednio ugotowane), posiekanej czerwonej cebuli, soli pieprzu i łyżeczki zielonego pesto. Aby masa była zwarta dodałam jajko. Wszystko wymieszałam łyżką i hop do pomidorów. Na farsz połozyłam plasterek żółtego sera i nałożyłam z powrotem pomidorową czapeczkę. i do parowara.

mam nadzieję, że komuś się przydadzą moje wypociny
Bardzo dziękuję za pamięć i przepisyStawiam dopiero pierwsze kroki w "parowaniu" ale z czasem chętnie przejdę do wyższego etapu. Gratuluję kulinarnych pomysłów!
Daszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując