2011-06-05, 11:15
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się część 2
Cytat:
Napisane przez tajkuna
ja mam znajomych, którzy pracują w firmach i nie znają języków
|
A gdyby (odpukać) straciły kiedyś tę pracę to będą miały o wiele gorszą pozycję konkurencyjną przy szukaniu nowej niż osoby znające język. Nie ma co zaklinać rzeczywistości i złościć się na słońce że zachodzi bo taka jest natura rzeczy po prostu. Szczerze mówiąc ja nie rozumiem osób, które wolą narzekać, niż zrobić coś konstruktywnego, typu wziąć się do nauki. Owszem, nie jest to może łatwe, ale w życiu nic nie przychodzi łatwo. Jak napisałam, ja w Rzeszowie miałam3 oferty pracy, ale gdybym nie znała języka miałabym zero. Zresztą nam nawet na studiach mówiono, że za ekonomię nie ma się co brać bez znajomości angielskiego, więc dziwi mnie Twoje oburzenie, bo sądzę, że to poniekąd oczywiste. A jeśli ktoś języka uczyć się nie ma zamiaru to myślę że lepiej wybrać inny zawód.
Naprawdę nie piszę tego, by się wyzłośliwiać, tylko dzielę się swoimi doświadczeniami + próbuję Cię przekonać, że w złym miejscu szukasz przyczyn swoich niepowodzeń - nie dlatego nie masz pracy że Rzeszów, że księgowość, tylko dlatego że język jest taki ważny. Dopóki tego nie zaadresujesz, będzie Ci ciężej niż mogłoby być.
EOT.
---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ----------
Cytat:
Napisane przez kalae
anglicy hiszpanie wlosi francuzi itd wcale si nie przejmuja nieznajomoscia jezyka, ale my Polacy jak zawsze musimy przed szereg zeby takim zagrancom sie przypodobac, no do jasnej cholery jak taki zagraniec tu przyjezdza to niech sie troche pogimnastykuje a nie na tacy takiemu. Z francuzem sie po angielsku nie dogadasz, ale Polak to musi, a i tak w rezultacie Francuz zawsze bedzie wyzej niz Polak. eh szkoda slow
|
Co Ty opowiadasz - miałaś okazję pracować z takowymi?
Ja tak - pracowałam z Francuzami, pracuję teraz z Włochami, z francuskojęzycznymi Kanadyjczykami (którzy mają hopla na punkcie swojego francuskiego i co - nie ma że boli!!) i oni wszyscy MUSZĄ znać język angielski i znają go bardzo dobrze, inaczej by nie pracowali.
|
|
|