2011-06-08, 21:18
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Chamstwo na uczelniach.
Cytat:
Napisane przez agnes188
justynka ale to zle swiadczy o uczelni powiem wam tyle naprawde zle trafiliscie..
bo u nas w dziennej i zaocznej bardzo o nas dbaja. i nie ma roznicy czy place na jednych studiach za nie czy drugie mam bezplatne. wykladowcy sa ok. w dziekanacie tez ok...
ale nadal uwazam ze porownywanie fryzjerki czy innych uslug odplatnych mija sie z tematem...
|
A z ciekawości - właściwie to dlaczego porównywanie płatnej usługi z płatną usługą mija się z tematem? 
Czy gdyby to był np. płatny roczny kurs językowy, to zmieniałoby dla ciebie sprawę? Sektor ten sam - edukacja, zapłata za rok (lub semestr, różnie bywa) z góry, zasady ustalone przed podpisaniem umowy.
W obecnych czasach handluje się wszystkim. Również edukacją. I wydaje mi się, że ten sektor nie powinien mieć jakichś ulg i pozwolenia na łamanie umowy, lekceważenia ludzi, którzy za naukę płacą. W imię czego?
Co innego, jeśli są to studia dzienne, tam można zniesć wiele w imię tego, że jednak dostajemy coś za darmo.
Tak samo jak ze służbą zdrowia - prywatnie idziemy na badanie od ręki, na NFZ czekamy na wizytę i kilka miesięcy. Ale czekamy pokornie, bo za darmo, natomiast nie wyobrażam sobie np. zapłacić za wizytę u lekarza i czekać równie długo, co przy NFZ, dodatkowo zapłacić lekarzowi, który będzie mnie miał totalnie gdzieś, nie przeprowadzi rzetelnie badań i ogólnie nie zrobi tego, za przysługuje mu zapłata.
|