Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - pytanie, odnosnie pudelek, startu w deco itd:) watpliwosci
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2006-09-21, 16:12   #7
Beaux
Zakorzenienie

Dot.: pytanie, odnosnie pudelek, startu w deco itd:) watpliwosci

Cytat:
Napisane przez malkol13 Pokaż wiadomość
witam)

dotyczy pudelek kartonowych, zwyklych niczym nie oklejonych przy kupnie...sam karton.

czy zanim poloze pierwsza warstwe farby akrylowej musze jakos zagruntowac karton,

czy w przypadku "surowego" kartonu jedna warstwa farby wystarczy, czy tez zostanie pozarta przez karton i koneiczne bedzie malowanie jej dwa - trzy razy?

w ktoryms watku czytalam iz mozna malowac za pomoca plakatowek- w takim wypadku do bialej farby akrylowej dodaje plakatowki?
czy sa jakies proporcje- czy dodaje do pozadanego koloru?

jest roznica w efekcie koncowym pomiedzy akryl+ plakatowka a akrylami kolorowymi, jak tak czy jest ona duza

w jaki sposob robimy spekania wikolem? wiem, iz trzeba podsuszyc pierwsza warstwe farby( do konca, calkowicie, wilgotna, mokra?? ) nalozyc wikol( na caly obszar, kawalek gdzie chce uzyskac efekt kraku???) i na nie doschniety, podsuszoy wikol klasc druga wartswe farby. zgadza sie??

kleimy na bialko... roztrzepujemy je to wiem, ale czy np dodajemy szczypte soli? jak to jest

to tylko niektóre z moich watpliwosci:P wiec prosze o wyrozumialosc, mam zamiar zaczac- duzo sie naczytalam ale nie chce nic popsuc

Odpowiem hurtem:
- dobrze by było zagruntować karton np. praimerem, ale nie jest to konieczne,
- karton pożre 1 warstwę farby, czy następną też - to zalezy co to za karton. Przed nałożeniem kolejnej warstwy poczekaj aż poprzednia dokładnie wyschnie.
- co do plakatówek, no to mieszasz aż osiągniesz porządany efekt, w ogóle to nie rozumiem za bardzo tego pytania
- ja mieszałam akryle z przeterminowanymi farbami plakatowymi, więc różnica była widoczna (plakatówka nie "rozpuściła się" zbyt dobrze). Myślę, że w przypadku normalnych farb plakatowych wszystko powinno wyjść ok.
- nigdy nie używałam wikolu, więc Ci nie powiem,
- ze 2 razy kleiłam na białko i niczego do niego nie dodawałam.

Mam nadzieję, że to Ci trochę rozjaśni sytuację, poczekaj trochę na pewno któraś z Dziewczyn tu wejdzie i może dopisze coś, co ja pominęłam.

BLOG
Beaux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując