2011-06-17, 11:34
|
|
Przyczajenie
|
Początkująca Pani Domu :o)
Hej,
jak tytuł wątku głosi , jestem początkującą gospodynią domową Przez pewien czas mieszkałam sama, ale ponieważ bywałam gościem w moim własnym mieszkaniu, nie nabyłam umiejętności i wiedzy potrzebnej przy prowadzeniu prawdziwego domu.
Oto moja propozycja:
Na pewno wiele z Was zaczynając swoje dorosłe życie, z mężem, chłopakiem itd, zauważyło, że często "wyważa otwarte drzwi" .
Chodzi mi o to, że np myśli, że ma najpotrzebniejsze rzeczy w kuchni, a potem przy pierwszym obiedzie, okazuje się, że nawet nie ma do tego kluczowych narzędzi czy sprzętów.
Chłopak wyjeżdża na jakiś czas, a potem się okazuje, że nie mamy śrubokrętów, gwoździ, czegoś bez czego niczego nie da się naprawić.
Mój pomysł wygląda tak (i stąd kieruję prośbę do doświadczonych w bojach domowych Pań ), spisujmy rzeczy, które są absolutnie potrzebne w domu. Mogą się wydawać trywialne, jak np mąka, cukier itd, ale fajnie jakby też znalazły się na liście razem z tymi mniej znanymi.
Chodzi o takie rzeczy, które muszą być zawsze, czy to w kuchni czy to w łazience, czy jeśli chodzi o narzędzia itd. Potem osoba, która będzie czytać ten wątek, spisze sobie je wszystkie, zaopatrzy się w nie i zamiast panikować przy pierwszej urządzanej imprezie dla gości, że nie ma miksera, mąki i wykałaczek, spokojnie wyciągnie wszystko z szafki
Pomożecie? 
|