|
Dot.: zespół policystycznych jajników
Mam do was pytanie ginekolog wykryła u mnie zgrubienie po prawej stronie wysłała mnie na USG dopochwowe wynik wygląda następująco:
Trzon macicy w wym. strzałkowym 33mm o jednorodnej echogennosci.
Endometrium 10,3mm
Jajnik prawy 36,7x22,2mm z dużą ilościa pecherzyków
Jajnik lewy 38x17,8mm z poj. pęcherzykami
badanie było wykonywane 2 dni przed początkiem okresu ( czy ma to zwiazek z tym ze mogło to wykazac na usg pęcherzyki?)
doktorka ginekolog po tym badaniu stwierdziła PCO - gdybym nie czytała sobie wczesniej co to jest to bym nawet nie usłyszała co do mnie mowi, zapytała sie mnie czy chce tabletki powiedziałam ze tak ale jakies tanie bo mnie nie stac - nie pracuje ona na to ze tanich mi nie przepisze vo moze byc gorzej. Przepisała mi Novynette- ktore jak wyczytałam maja małą dawkę hormonow a jak rozumiem PCO jest zwiazane z hormonami ich nie doborem i powinny one to regulowac. Wysłała mnie takze na cytologie.
Wogóle moja pierwsza wizyta u ginekologa - własnie tego wygladała nieprzyjemnie mimo ze była mi polecana trwała około 5 minut. Zapytalam ja czy jestem dziewica bo uprawiam z chłopcem petting stwierdziła ze błony nie widzi wiec pewnie nie. No cóż sprawdziłam to w inny sposób byłam dziewicą.
I tu następuje moje pytanie czy to USG i badanie lekarki było prawidłowe czy faktycznie mozna po tym stwierdzic PCO i czy te tabletki antykoncepcyjne faktycznie mi pomoga zaznacze ze z dwoch opakowaniach ktore mi były zapisane wykupiłam jedno -39zł nie stac mnie było na drugie obecnie mi sie skonczyły i pobolewają mnie troche jajniki prawy bardziej nie mam zbednego owłosienia miesiaczki miałam regularne po wizycie u ginekolog miesiaczka wystapiła o 4 dni za wczesnie pewnie z nerwow przewaznie miesiaczke mam idealna ewentualnie 2 dni roznicy max. Czy cytologia moze potwierdzic lub wykluczyc PCO czy lepiej jak zmienie ginekologa i zrobie USG duzo wczesniej przed miesiączką bo być moze ona miała na to wpływ. Jesli mozecie to mi odpowiedzcie, bede bardzo wdzieczna z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkie wizażanki.
16.07.2014
|