Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Książki podróżnicze
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-06-20, 22:12   #93
szyszunia_32
BAN stały

Dot.: Książki podróżnicze

przyłączam się do wątku, bo sama trochę podróżuję i czytam o swiecie. Lubię gdzieś jechać i dużo się wcześniej dowiedzieć o miejscu, które mam odwiedzić. Często też czytam w podróży jakieś reportaże, żeby jeszcze lepiej się wczuć w atmosferę miejsca. Osobiście jestem fanką Ryszarda Kapuścińskiego (mam całą kolekcję na półce). Bardzo mi też przypadł do gustu Jacek Pałkiewicz, który nie tyle pisze dzienniki z podróży, co dzieli się jak przetrwać w trudnym klimacie czy podrzuca mnóstwo ciekawostek. Jego "Syberia" zrobiła na mnie ogromne wrażenie. W ogóle lubię serię Poznaj Świat, książki są ciekawe i pięknie wydane.
Jeśli chodzi o podróżników i ich niesamowite relacje to proponuję wam również stronę internetową pewnej bardzo fajnej pary. Przejechali we dwójkę całą Afrykę samochodem, pedałowali rowerami do Pekinu i w ogóle gdzie oni nie byli. Zainspirowali mnie bardzo do podróży na własną rękę. Byłam na ich wieczorze w warszawskiej knajpce. Z jaką pasją potrafią opowiadać... Od razu chce się wsiąść do pociągu byle jakiego. Polecam www.naszymsladem.pl.
szyszunia_32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując