Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Filologia?
Wątek: Filologia?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-06-24, 13:31   #41
muszynianka
Zakorzenienie

Dot.: Filologia?

Japonka natomiast ja się z tobą nie zgodzę gdzie znajdzie zatrudnienie filolog angielski? Z tego co wiem nie prowadzimy wielkich interesów z krajami anglojęzycznymi. Z tego co wiem, turystyka wielkiej brytanii nie jest tak rozwinięta. Z tego co wiem, anglistykę na mojej uczelni kończy 100-150 osób rocznie. Rosyjską koło 30? Francuską, tyle samo? Mniej...?
A skoro ktoś jest w stanie zdać CPE to nie widzę żadnego argumentu "za" by studiować filologię angielską. Taki certyfikat otwiera drzwi, wystarczająco. Absolwentów anglistyki jest jak mrówek, niestety. A zatrudnienia wiele osób nie znajduje. Według mnie po filologiach szanse zostania tłumaczem aż takie wielkie nie są i trzeba się rozglądać za niszami które wiele oferują. Angielski wcale niszowy nie jest, nie prowadzimy wspólnej polityki z GB, nie jest to kraj który odgrywa jakąś dużą rolę w życiu Polski, nie mamy wielkich wspólnych interesów, w przeciwieństwie do wielu innych krajów też zależnie od regionu polski, owszem.

edit: i by mówić perfekcyjnie po angielsku nie trzeba filologii, bo jest jak sama piszesz - kultura, historia. praktycznej nauki języka jest mało, a dużo tylko wtedy gdy zaczynasz dany język od poziomu zero
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując