Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru...
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2011-06-26, 10:58   #151
viva91
na przekór do celu

Dot.: Profil humanistyczny w LO - żałuję tego wyboru...

Cytat:
Napisane przez Felis pardina Pokaż wiadomość
Kupiłam podręcznik, Nowa Era, Chemia rozsz.(zielony) i totalnie nic nie rozumiem.!! Już tego, w przeciwieństwie do książek z gimnazjum, sama sobie nie potrafię wytłumaczyć, jakaś geometria cząsteczek, elektor, orbitale, wzory, termodynamika!
Biologi nie lubiłam nigdy.I wiadomo męczyłabym się na niej, nie wiem nawet jak to jest w liceum, jak bardzo różnią się te przedmioty.W gimnazjum genetyki w ogóle nie czaiłam.
Matma też odpada, nie rozumiem jej, ale będę się w lo uczyć jej na bierząco, gdyż muszę pisać obowiązkowo matme podstawową na maturze.
Zostaje mi ten humanistyczny profil.J.polskiego nie cierpię. Historii także nie lubię, z Wosem jest podobnie, polityka to czarna magia.!
I wiecie dlaczego tam idę? Bo boje się bio.chem.Słyszałam, że to jest dla miłosników zwierząt, roślin, sama śmietanka tam się wybiera.I na bank sobie nie poradzę.
Wiem, że za 3 lata będę żałować i chyba raczej rezygnuję ze studiów.Przynajmniej idą do tej szkoły moje koleżanki.
Nie ma co się straszyć materiałem z którym się nie miało jeszcze stycznośći. Jak byłaś w podstawówce to na pewno patrzyłaś na wzory skróconego mnożenia lub funkcję jak na czarną magię, a teraz wiesz że da się to ogarnąć. Ja gdy poszłam na studia na matmie miałam same nowe rzeczy, w ogóle nie wiedziałąm że coś takiego istnieje, musiałam się nauczyć pisania nowych "znaczków" matematycznych. Horror - i ja mam pisać z tego egzamin? A jednak, gdy tylko znalazł się ktos to mi to wytłumaczył zdałam egzamin bez problemu
Też nie lubiłam biologii, w LO miałam ją na podstawie ale czułam różnice pomiędzy bio z gim a z LO. A genetyka jak ktos ja wytłumaczy to najłatwiejszy dział Chociaż wiem, że mnie do biologii i tak nikt by nie zmusił, więc rozumiem twoje nastawienie.
Matmy się ucz, warto, raz że problemu na maturze nie będzie, a dwa że może Ci się kiedyś przydać
Za to tego się nie spodziewałam... Zwykle osoby które wybierają humana mówią "polski mi nie przeszkadza, historia jest nawet ciekawa" a ty proszę... Możesz naprawdę żałować. Ja też spędziłam tyle czasu nad polskim przez 3 lata, 7 godzin tygodniowo a nawet nie myślałam o zdawaniu rozszerzenia - zmarnowany czas. Kiepsko, że nie odnajdujesz się w zadnym z tych przedmiotów... Teraz naprawdę nie wiem co napisać.
No ja już widzę jak na tych biol-chemach siedzą miłośnicy roślin. Bez przesady. Znajoma mi para skończyła biol-chem a studiują teraz towaroznawstwo - ani ze zwierzętami, ani z roślinami nie związane Także wrzuć na luz, nie kazdy po biol-chemie musi być weterynarzem.
I jak to rezygnujesz ze studiów? To po co idziesz do LO? Po LO bez studiów pracy nie znajdziesz (no chyba że interesuje Cię sprzedawanie butów w obuwnicznym). Nawet tak nie mów. Założę się że o 50% kierunków które isnieją, nawet nie słyszałaś. No a argument że ida tam koleżanki to... kiepski argument. Do mojego LO poszło kilkanaście osób z klasy gimnazjalnej i ze wszystkimi straciłam kontakt.