Re: aparat do masażu uciskowego
Witam. Jak widze wychodzą na jaw zainteresowania nie tylko kosmetyczne ale i rehabilitacją. Pani Beato moje doswiadczenia jako masazysty ze sprzetem do masażu uciskowego, pneumatycznego są bardzo pozytywne, przede wszystkim po lini rehabilitacji. Mankiety pneumatyczne stosowane są min. w przypadku odrzeków kończyn dolnych i górnych. W onkologi po zabiegu mastektomi to jeden z zabiegów na który kieruje się na wyraźne zlecenie lekarskie. Cel odprowadzenie obrzeków limfatycznych.
(Gdy pracowałem jeszcze w przychodni był tam także masaż pneumatyczny ale sprzęt o wiele prostszy niż te które teraz produkują). W takim stanie masaż wykonywany jest niezwykle ostroznie i dokładnie. Aparat uciskowy jest dobrym uzupełnieniem.
W przypadku np. przeczulicy możliwe jest iz pacjentka bedzie lepiej tolerowała mankiet, niż masaż wykonywany ręcznie. I tu może niektóre osoby sie usmiechną - no w końcu raz przyznał że są sytuacje kiedy jakieś urządzenie z powodzeniem zastępuje człowieka.
Ale poważnie. W wypadku schorzeń onkologicznych lub innych dolegliwości z obrzekami, urządzenia do masazu pneumatycznego, uciskowego wykorzystywać powinnismy po uprzednim skonsultowaniu z lekarzem. W kazdym razie w celach rehabilitacyjnych JESTEM ZA.
Jezeli chodzi o terapie cellulit - pewnie dlatego to pytanie -to przekonuje mnie sprzęt uciskowy jako uzupełnienie masażu ręczniego, w tym przypadku najlepiej drenazu limfatycznego. Z tego co wiem, aparat uciskowy Boa, ma dosyć dużą regulację i bardziej precyzyjne programy, niż jego "dziadkowie". Jest tam min, bardziej precyzyjna regulacja cisnień, a wielokomorowe mankiety w odróżnieniu od jednokomorowych - daja mozliwość wiekszej kontroli i ustalenia przebiegu zapiegu, np. wiekszy nacisk na daną część uda lub łydki. Nie znam ceny aparatu, ale przekonuje mnie. Tym bardziej, iż jak pamietam z ulotek produkuje go poważna firma która wytwarza sprzęt medyczny a nie rekreacyjny do odnowy biologicznej.
Pani Beato, aparaty do masazu uciskowego na zasadach pneumatycznych maja długoletnie zastosowanie, a coraz bardziej precyzyjne programy przekonują o skuteczności nie tylko w celach medycznych. Z tego co wiem aparat ten jest jednym z najlepszych w swoim rodzaju.
Myslę jednak, iż warto przed takim masażem wykonać masaż ręczny, chociaż raz, przede wszystkim w celach diagnostycznych, tego aparat nie potrafi.
Aparaty tego typu są reklamowane także jako sprzęt odchudzajacy, ale na ten temat nie mam zdania.
Pozdrawiam Piotr.
|